Advertisement

Alpaki na Okęciu i nowe ziarna z Peru w Costa Coffee

11-04-2018
Alpaki na Okęciu i nowe ziarna z Peru w Costa Coffee
W warszawskiej dzielnicy Okęcie znajduje się jedna z nielicznych w Polsce hodowla alpak. Co ciekawe, ze względu na swój wyjątkowo łagodny charakter, są one wykorzystywane do pracy terapeutycznej m.in. z dziećmi dotkniętymi ADHD. O tym jak bardzo udomowione są te zwierzęta, przekonaliśmy się podczas spaceru. Wraz z właścicielami hodowli i samymi alpakami, wybraliśmy się na krótki spacer po ulicach Okęcia powodując tym samym zaskoczenie i uśmiech na twarzy mijających nas przechodniów.
To w tym miejscu Costa Coffee poczęstowała nas swoją nową kawą – parzoną na ziarnach z Peru i przygotowaną w dripie. Tym samym w kawiarniach Costa Coffee zagościły nowe ziarna kawy, rosnące nieopodal miejsca pochodzenia alpak. Od teraz goście będą mogli wybrać alternatywę dla klasycznej mieszanki Mocha Italia. Każda kawa z oferty Costa Coffee może zostać przygotowana na bazie ziaren z Peru.
Ziarna, z których jest przygotowywana, pochodzą z jednorodnych upraw, zlokalizowanych w północnej i centralnej części Peru. Są wolno palone. Charakteru nowej kawie nadaje czekoladowo-karmelowy posmak . Nie ma jednak śladu orzechów, które znane są z tradycyjnej Mocha Italia.
Oprócz nowych ziaren w dziesięciu lokalach Costa Coffee w Polsce dostępna będzie kawa z alternatywnej metody parzenia - dripa. Przygotowana w ten sposób kawa ma wyjątkowo łagodny charakter – w smaku przypomina herbatę. Jest pozbawiona kwasowości i goryczki, jednocześnie jest to czysty napar o dobrze wyczuwalnym wyrazistym aromacie.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement