Advertisement

Dieta wegetariańska wzmacnia odporność. Laktoowowegetarianizm i weganizm najlepsze

18-12-2023
Dieta wegetariańska wzmacnia odporność. Laktoowowegetarianizm i weganizm najlepsze
Zwiększenie odporności organizmu w łatwy i naturalny sposób? Nowe badania potwierdzają, że dieta wegetariańska może być kluczem do zdrowszego życia.
Laktoowowegetarianizm i weganizm, eliminujące mięso, ale w przypadku pierwszego pozostawiające miejsce na produkty mleczne, wykazują szczególnie korzystne efekty. W najnowszym artykule przyglądamy się zaletom tych diet i ich wpływowi na wzmocnienie naszego systemu immunologicznego. Polscy immunolodzy rekomendują dietę rośliną jako tę, która wspiera naszą odporność. W okresie zwiększonej liczby zachorowań na różne rodzaje grypy warto zadbać o jak najlepsze menu. Jak prawidłowo przygotowywać dania wegetariańskie, by uniknąć niedoborów? Sprawdźcie.

Rodzaje diet roślinnych

Według immunologów z Polskiej Akademii Nauk, aby nie osłabiać działania układu odpornościowego, warto przejść na dietę roślinną. W szczególności zachęcają do unikania w posiłkach surowego mięsa i mleka. Podstawową i najbardziej popularną dietą wegetariańską jest tzw. laktoowowegetarianizm, który wyklucza mięso, ale dopuszcza pozostałe produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. jajka, nabiał i miód. Weganizm natomiast eliminuje już absolutnie wszystkie „składniki odzwierzęce”. Wśród najbardziej rygorystycznych i zdecydowanie mniej popularnych wersji diety wegetariańskiej są witarianizm, który dopuszcza obróbkę termiczną składników do maksymalnie 40°C, i frutarianizm, gdzie jada się przede wszystkim owoce, nasiona i orzechy.

Podstawowe składniki diety roślinnej wspierającej odporność

Dieta wegetariańska powinna być bogata w rośliny strączkowe i nabiał, co w połączeniu z węglowodanami złożonymi oraz dobrymi tłuszczami zapewnia energię i doskonałe samopoczucie przez cały dzień. Warto więc komponować posiłki na bazie fasoli, ciecierzycy, soczewicy, grochu lub tofu w połączeniu z produktami pełnoziarnistymi typu brązowy ryż, chleb i makaron z pełnego przemiału oraz kasze. Nie zapominajmy także o porcji świeżych, pieczonych lub ugotowanych na parze warzyw, a także dobrej jakości tłuszczach roślinnych, jak oleje, orzechy, pestki i nasiona. Na śniadanie i podwieczorek dobrym wyborem będą m.in. wszelkie pasty i pasztety z roślin strączkowych w towarzystwie pełnoziarnistego chleba i porcji świeżych warzyw. Na obiad czy kolację możemy zjeść np. wege burgery, warzywne potrawki oraz gęste i pożywne zupy z dodatkiem kasz, makaronów, tofu, zaś na pełnowartościową przekąskę przygotujmy koktajl na bazie mleka roślinnego, sezonowych owoców i orzechów.

Korzyści płynące z diety wegetariańskiej

1. Odżywianie oparte na roślinach to wybór prozdrowotny – dieta wegetariańska może stanowić ochronę przed różnymi schorzeniami.
2. Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej rzadziej niż te na diecie konwencjonalnej zmagają się z problemem nadwagi.
3. Dieta wegetariańska jest odpowiednia dla każdego, niezależnie od wieku czy aktualnego etapu życiowego.
4. Przyjmowanie pokarmów wegetariańskich przynosi korzyści nie tylko dla zdrowia, ale i ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement