Jakie zmiany zachodzą w ciele, gdy przestajemy jeść mięso?
25-07-2024


Dieta wegetariańska staje się coraz bardziej popularna. W restauracjach i sklepach zauważamy więcej roślinnych zamienników mięsa. Z wielu powodów odchodzimy od masowej konsumpcji produktów odzwierzęcych. Jaki jednak wpływ ma na nasze ciało dieta bezmięsna?
Dla wielu rezygnacja z jedzenia mięsa wydaje się niemal niemożliwa, ze względu na przyzwyczajenia czy minerały i witaminy, które mięso nam dostarcza. Jest jednak wiele minusów konsumpcji produktów odzwierzęcych; wpływ na planetę, złe traktowanie zwierząt, oraz dla wielu – zdrowie. To właśnie zdrowie jest jednym z powodów, dla których ludzie przechodzą na dietę roślinną.
Przez wiele lat mięso było podstawowym źródłem protein i bazą wielu potraw na całym świecie. To sprawia, że rezygnacja z jedzenia mięsa nie jest tak prosta, jak może się wydawać. Proteiny to jeden z głównych budulców mięśni i tkanek całego ciała; są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała, a mięso z łatwością nam ich dostarcza. Aby otrzymać je z produktów roślinnych, trzeba wiedzieć co może dostarczyć nam ich jak najwięcej. Często po przestaniu jedzenia mięsa, wiele osób czuje się zmęczona i obolała. To dlatego, że w ich diecie brakuje składników, które dostarczało im wcześniej mięso.
Sposób na utratę wagi
Oprócz protein i innych składników odżywczych mięso zawiera cholesterol LDL, uważany za raczej szkodliwy. Jego zbyt wysokie stężenie może prowadzić do miażdżycy i nadciśnienia, które z kolei mogą doprowadzić do zawału serca. Z mniejszą ilością cholesterolu idzie w parze mniejsza ilość tłuszczów nasyconych, dzięki czemu traci się na wadze. Produkty roślinne również posiadają cholesterol i tłuszcze nasycone, jednak w porównaniu z mięsem te ilości są dużo mniejsze, co ułatwia obniżenie cholesterolu i utratę wagi.
Kolejnym bardzo ważnym składnikiem odżywczym jest żelazo. Po rozpoczęciu diety roślinnej wiele osób zmaga się z niedoborem żelaza, co w ekstremalnych wypadkach może prowadzić do anemii. Mała ilość żelaza we krwi powoduje osłabienie i zmęczenie. Dlatego tak ważne jest, żeby odpowiednio uzupełniać swoją roślinną w produkty z wysoką zawartością żelaza, takie jak na przykład szpinak lub strączki.
Dieta roślinna ma wiele zalet, jednak bardzo ważne jest, żeby najpierw sprawdzić, czego dokładnie nasz organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Dostarczanie organizmu odpowiednich składników odżywczych jest kluczowe, aby uniknąć nieprzyjemnych skutków ubocznych. Na szczęście informacje te są na wyciągnięcie ręki, ponieważ internet oraz media społecznościowe obfitują w tematy poświęcone diecie roślinnej i ekologicznemu stylowi życia.
Tekst: Helena Trojanowska

