Advertisement

Książka Rozkosznego została Książką Kucharską 2023 według amerykańskiego magazynu Foreword

18-06-2024
Książka Rozkosznego została Książką Kucharską 2023 według amerykańskiego magazynu Foreword
„Polish'd vel Nowe Rozkoszne” autorstwa Michała Korkosza wygrało nagrodę amerykańskiego magazynu Foreword w kategorii Książka Kucharska 2023. To pierwszy raz w 20-letniej historii nagród, kiedy polska książka kucharska została tak wyróżniona.
Michał Korkosz to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w kraju. Poza prowadzeniem swojego bloga czy ostatnio także programu MasterChef Nastolatki, pisze książki kulinarne. Jego ostatnia publikacja „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” została uznana Książką Kucharską 2023 i otrzymała prestiżową amerykańską nagrodę Foreword Indies. Nagroda docenia książki niezależnych wydawnictw, których autorzy tworzą najbardziej innowacyjne publikacje. Co roku zgłaszane są tysiące tytułów.
Foreword jest bardzo ważnym drogowskazem dla księgarzy, bibliotekarzy i czytelników, po jakie książki sięgać, dlatego jesteśmy niezwykle dumni, że książka Michała Korkosza Polish’d o współczesnym polskim gotowaniu została zauważona wśród tak wielu zgłoszonych tytułów z całego świata i nagrodzona Złotą Nagrodą Foreword Indies za Najlepszą Książkę Kucharską 2023, mówi Sara Zatopek, redaktorka The Experiment, wydawcy anglojęzycznej wersji książki.
Wydana za oceanem jako “Polish’d: Modern Vegetarian Cooking from Global Poland” to kontynuacja pierwszej książki Rozkosznego poświęconej tradycyjnej kuchni polskiej. W tej odsłonie, poprzez 100 przepisów, Rozkoszny opowiada na czym, według niego, polega dzisiejsza kuchnia polska. Wewnątrz znajdziemy zarówno uwspółcześnione wersje klasycznych przepisów, jak i propozycje, które w polskiej kuchni pojawiły się stosunkowo niedawno. Kopytka ze szpinakiem w sosie na bazie grzybów, miso i sosu sojowego, pierogi nieruskie z pieczonym selerem i wędzonym twarogiem czy pampuchy ze smażonymi boczniakami i bobem - to tylko kilka z przepisów, które można znaleźć w środku.
To nie pierwszy raz, kiedy Rozkoszny jest doceniany poza granicami naszego kraju. W 2017 roku zdobył dwie nagrody amerykańskiego magazynu Saveur za fotografię kulinarną. Natomiast od pojawienia się „Polish'd vel Nowe Rozkoszne” na polskim rynku, publikacja pozostaje najlepiej sprzedającą się książką kulinarną w kraju. Sprzedanych zostało niemal 100 tysięcy egzemplarzy.
Wspaniale widzieć, że kuchnia polska zaczyna w końcu zyskiwać uznanie na świecie. I że mogę mieć w tym swój mały udział, napisał Rozkoszny na swoim Instagramie.
tekst: Ania Rupacz
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement