„Czernina to tradycyjna polska zupa, której głównym składnikiem jest krew kaczki lub gęsi, zmieszana z octem, aby uniknąć krzepnięcia. Jest ona przyrządzana na aromatycznym wywarze z kaczki, a wśród jej podstawowych składników znajdują się m.in. suszone owoce i przyprawy takie jak goździki czy ziele angielskie. Nazwa zupy pochodzi od słowa „czarny” i odnosi się do jej ciemnego koloru. Choć niektóre współczesne przepisy na czerninę proponują, aby zastąpić krew jakimś mięsem, czernina zawsze powinna być cierpka, skłodkawa i ciemna”, możemy przeczytać na stronie Taste Atlas.
Czernina, zwana również czarną polewką, najczęściej przyrządzana jest na bazie rosołu i podaje się ją z makaronem, kluseczkami lub łazankami. Wśród popularnych składników są owoce takie jak śliwka czy gruszka.
W zestawieniu znalazły się aż trzy polskie zupy: czernina, wodzianka (2,9) oraz flaki (3,1). Wodzianka to tradycyjna śląska zupa, przyrządzana z czerstwego pieczywa oraz wrzątku, a flaki to zupa z warzyw i pokrojonych w paski żołądków wołowych. Równie kiepsko poradzili sobie nasi sąsiedzi – na liście znalazło się aż pięć czeskich zup.
Na szczęście dużo lepiej wypadają polskie słodkości. W pierwszej dziesiątce najlepszych ciast świata znajdują się obecnie trzy polskie ciasta: sernik (2. miejsce), sękacz (6. miejsce) i karpatka (9. miejsce). Nieco dalej, bo na miejscu jedenastym, uplasował się Marcinek, a trzy miejsca dalej znajduje się kremówka. Korona należy do rosyjskiego miodownika.