

Jedzenie jest formą sztuki.
Przeczytaj takze
Jedzenie jest formą sztuki. Tym samym podlega nieustannie zmieniającym się trendom, pośród których należne im miejsce zajmują zarówno propozycje na wskroś nowoczesne, jak i kolejne odsłony klasyki. Też uwielbiacie odkrywać nowe połączenia smakowe i poznawać potrawy, o których istnieniu do tej pory nie wiedzieliście?
Moda na dobre jedzenie ma się coraz lepiej. Coraz bardziej ekscytują nas panujące na świecie trendy, co widać chociażby w rozpiętości oferty nowo otwieranych lokali. Powoli zaczynamy odchodzić od ciężkich dań, którymi cechuje się rodzima kuchnia i szukamy coraz to nowych bodźców, które podbiją nasze kubki smakowe.
Jak łatwo zaobserwować, szczególną popularnością cieszy się kuchnia wegetariańska i wegańska. Kojarzona z lekkimi posiłkami przy okazji trafia do nas również z innego powodu. Kulinarni smakosze rezygnują z mięsa ze względów zdrowotnych oraz humanitarnych – kiedy nie ma pewności, w jakich warunkach wyprodukowano mięso.
O tym, że Polska chętniej przekonuje się do dań bezmięsnych, świadczyć mogą międzynarodowe rankingi. W lipcu tego roku Happy Cow umieściło Warszawę na trzecim miejscu wśród najlepszych miast dla wegan na świecie. Pod tym względem wyprzedzamy Nowy Jork i Londyn.
Dania wegetariańskie podbijają serca (i oczy!) smakoszy także dlatego, że zaskakują kolorytem i świeżością. Talerz wypełniony barwnymi warzywami połączonymi z oryginalnym sosem bądź innym ulubionym składnikiem niezawodnie pobudza apetyt.
Prawdziwy boom trwa również na kuchnię azjatycką. I nie chodzi o typowego „chinola”, który do tej pory u niektórych wywołuje silne skojarzenie z zaniedbanymi budkami z lat 90. Sushi w klasycznym wydaniu również nie wywołuje już tyle emocji, co kiedyś. Zamiast niego łowcy trendów polują na smakowity ramen lub pad thaia. Nowo powstające restauracje prześcigają się w tworzeniu oryginalnych przepisów, które zabiorą gości w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni i Tajlandii. Coraz częściej do menu trafiają gotowane na parze chińskie dim sumy, stając się nowym kulinarnym must-have.
Moda na sushi może minąć, ale miłość do makaronu i pizzy trwa od lat i ma się dobrze. Restauratorzy wiedzą, że klasyczne połączenia w postaci pepperoni czy margarity należą już do epoki retro. Obecnie oprócz nietuzinkowych połączeń smakowych (krewetki, przepiórcze jajka, a nawet rodzynki) liczy się kruchość ciasta i apetycznie ciągnący się ser.
W zwyczajach jedzeniowych na całym świecie zauważyć można jeszcze jeden wyraźny trend. Z roku na rok coraz więcej zamawiamy z dostawą do domu, do pracy czy na imprezę. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też gdzie i z kim. To jedzenie ma przyjechać do nas i dopasować się do naszego stylu życia, a my chcemy się nim cieszyć, nie przerywając tego, co w tym momencie robimy i co sprawia nam radość.
W jedzeniu z dowozem specjalizuje się Pyszne.pl. Serwis współpracujący z ponad 5600 restauracji w całej Polsce kusi ogromną różnorodnością dań. Za wygodę przeglądania menu wielu restauracji przed złożeniem zamówienia nie zapłacimy zupełnie nic, bo ceny posiłków są identyczne z tymi, które obowiązują przy zamówieniu bezpośrednio w lokalach, a wygodny i szeroki sposób płatności (gotówka, karta, przelew, PayPal, PayU i wiele innych – również Bitcoin!) tylko zaostrza apetyt. Sprawdziliśmy osobiście!
Sprawdź na www.pyszne.pl lub pobierz darmową aplikację na system Android oraz iOS. Do 12 grudnia za każde zamówienie o wartości powyżej 30 zł opłacone z użyciem portfela Masterpass przyznawany jest rabat do 50% na kolejne zamówienie.




