Advertisement

Trendy w jedzeniu, które kochamy

13-10-2017
Trendy w jedzeniu, które kochamy
Jedzenie jest formą sztuki.

Przeczytaj takze

Jedzenie jest formą sztuki. Tym samym podlega nieustannie zmieniającym się trendom, pośród których należne im miejsce zajmują zarówno propozycje na wskroś nowoczesne, jak i kolejne odsłony klasyki. Też uwielbiacie odkrywać nowe połączenia smakowe i poznawać potrawy, o których istnieniu do tej pory nie wiedzieliście?
Moda na dobre jedzenie ma się coraz lepiej. Coraz bardziej ekscytują nas panujące na świecie trendy, co widać chociażby w rozpiętości oferty nowo otwieranych lokali. Powoli zaczynamy odchodzić od ciężkich dań, którymi cechuje się rodzima kuchnia i szukamy coraz to nowych bodźców, które podbiją nasze kubki smakowe.
Jak łatwo zaobserwować, szczególną popularnością cieszy się kuchnia wegetariańska i wegańska. Kojarzona z lekkimi posiłkami przy okazji trafia do nas również z innego powodu. Kulinarni smakosze rezygnują z mięsa ze względów zdrowotnych oraz humanitarnych – kiedy nie ma pewności, w jakich warunkach wyprodukowano mięso.
O tym, że Polska chętniej przekonuje się do dań bezmięsnych, świadczyć mogą międzynarodowe rankingi. W lipcu tego roku Happy Cow umieściło Warszawę na trzecim miejscu wśród najlepszych miast dla wegan na świecie. Pod tym względem wyprzedzamy Nowy Jork i Londyn.
Dania wegetariańskie podbijają serca (i oczy!) smakoszy także dlatego, że zaskakują kolorytem i świeżością. Talerz wypełniony barwnymi warzywami połączonymi z oryginalnym sosem bądź innym ulubionym składnikiem niezawodnie pobudza apetyt.
Prawdziwy boom trwa również na kuchnię azjatycką. I nie chodzi o typowego „chinola”, który do tej pory u niektórych wywołuje silne skojarzenie z zaniedbanymi budkami z lat 90. Sushi w klasycznym wydaniu również nie wywołuje już tyle emocji, co kiedyś. Zamiast niego łowcy trendów polują na smakowity ramen lub pad thaia. Nowo powstające restauracje prześcigają się w tworzeniu oryginalnych przepisów, które zabiorą gości w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni i Tajlandii. Coraz częściej do menu trafiają gotowane na parze chińskie dim sumy, stając się nowym kulinarnym must-have.
Moda na sushi może minąć, ale miłość do makaronu i pizzy trwa od lat i ma się dobrze. Restauratorzy wiedzą, że klasyczne połączenia w postaci pepperoni czy margarity należą już do epoki retro. Obecnie oprócz nietuzinkowych połączeń smakowych (krewetki, przepiórcze jajka, a nawet rodzynki) liczy się kruchość ciasta i apetycznie ciągnący się ser.
W zwyczajach jedzeniowych na całym świecie zauważyć można jeszcze jeden wyraźny trend. Z roku na rok coraz więcej zamawiamy z dostawą do domu, do pracy czy na imprezę. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też gdzie i z kim. To jedzenie ma przyjechać do nas i dopasować się do naszego stylu życia, a my chcemy się nim cieszyć, nie przerywając tego, co w tym momencie robimy i co sprawia nam radość.
W jedzeniu z dowozem specjalizuje się Pyszne.pl. Serwis współpracujący z ponad 5600 restauracji w całej Polsce kusi ogromną różnorodnością dań. Za wygodę przeglądania menu wielu restauracji przed złożeniem zamówienia nie zapłacimy zupełnie nic, bo ceny posiłków są identyczne z tymi, które obowiązują przy zamówieniu bezpośrednio w lokalach, a wygodny i szeroki sposób płatności (gotówka, karta, przelew, PayPal, PayU i wiele innych – również Bitcoin!) tylko zaostrza apetyt. Sprawdziliśmy osobiście!
Sprawdź na www.pyszne.pl lub pobierz darmową aplikację na system Android oraz iOS. Do 12 grudnia za każde zamówienie o wartości powyżej 30 zł opłacone z użyciem portfela Masterpass przyznawany jest rabat do 50% na kolejne zamówienie.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement