Advertisement

Michel Troisgros, zdobywca 3. gwiazdek Michelin, pokazał w Polsce swoje popisowe danie na urodzinach Cook Story by Samsung

18-10-2018
Michel Troisgros, zdobywca 3. gwiazdek Michelin, pokazał w Polsce swoje popisowe danie na urodzinach Cook Story by Samsung

Przeczytaj takze

Za nami wyjątkowe, jubileuszowe warsztaty Cook Story by Samsung, które odbyły się w połowie października w Warszawie z okazji 1. urodzin tej innowacyjnej przestrzeni kulinarnej. Uświetnił je pokaz jednego z najlepszego szefów kuchni na świecie – Michela Troisgros, który przybył do Polski specjalnie na tę okazję. Zdobywca trzech gwiazdek Michelin pokazał swoją miłość do gotowania, wykorzystując przy tym nowoczesną technologię Samsunga. Troisgros pochodzi z rodziny zajmującej się kulinariami od ponad 50 lat, cieszącej się niezwykłym szacunkiem we Francji i nie tylko. Sam Michel przewodzi klubowi Samsung Club des Chefs. W zeszłym roku na jego koncie pojawiło się kolejne osiągnięcie. Magazyn „Le Chefs” przyznał mu prestiżowy tytuł najlepszego szefa kuchni świata.
1. urodziny Cook Story by Samsung otworzyła prowadząca spotkanie dziennikarka Anna Kalczyńska. Następnie, dzięki dr Magdalenie Tomaszewskiej-Bolałek, kierowniczce Food Studies na SWPS i orientalistce, poznaliśmy trendy kulinarne na przyszły sezon, wśród których znajduje się m.in. stosowanie naturalnych barwników, bowle, czy ostre specjały prosto z dalekiego Syczuanu i Tajwanu.
Przybyli goście mieli również okazję zobaczyć na własne oczy technologię, która pełni w projekcie Cook Story by Samsung bardzo kluczową rolę. Mowa chociażby o piekarniku Duel Cook Flex, który pozwala na pieczenie dwóch potraw na raz w różnych temperaturach oraz trybach. Innym ważnym punktem wydarzenia była prezentacja multimedialnej lodówki z dużym ekranem, która łączy się z Internetem i potrafi robić zdjęcia swojej zawartości, a następnie wysyłać je na nasz smartfon, gdy jesteśmy poza domem i zastanawiamy się, czy dany produkt spożywczy mamy na stanie, czy też musimy go kupić.
Tego dnia najjaśniej świeciła jednak gwiazda Michela Troisgrois. Szef kuchni zaprezentował swoje popisowe danie, czyli łososia w sosie szczawiowym, opowiadając jednocześnie o swojej pasji do gotowania, karierze i samej potrawie.
fot. dfusion
Dowiedzieliśmy się na przykład, że łosoś w sosie szczawiowym był jednym z kultowych dań podczas rewolucji francuskiej. Troisgrois mówił także fascynująco o sztuce krojenia poszczególnych produktów - nauka może w tym przypadku „trwać 5 albo i 10 lat, a u niektórych całe życie".
Szefowi kuchni pomagał zespół złożony z trzech kucharzy. Przybyli goście mieli okazję przyjrzeć się ich pracy, która przypominała wręcz spektakl teatralny. Ukoronowaniem pokazu była możliwość spróbowania łososia w sosie szczawiowym prosto z rąk jednego z najlepszych kucharzy na świecie. Taka okazja nie zdarza się często.
Cook Story by Samsung od 2013 łączy technologię z kulinariami. Owocem tej współpracy jest linia AGD - Chef Collection. W ramach tej inicjatywy swoje zdolności zaprezentowali m.in. topowi szefowie kuchni Michel Roux czy Davide Oldani i cały szereg blogerów, kucharzy, znawców kulinariów i foodies. Regularnie odbywają się też warsztaty dla miłośników gotowania - więcej szczegółów na stronieCook Story by Samsung.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement