1. urodziny Cook Story by Samsung otworzyła prowadząca spotkanie dziennikarka Anna Kalczyńska. Następnie, dzięki dr Magdalenie Tomaszewskiej-Bolałek, kierowniczce Food Studies na SWPS i orientalistce, poznaliśmy trendy kulinarne na przyszły sezon, wśród których znajduje się m.in. stosowanie naturalnych barwników, bowle, czy ostre specjały prosto z dalekiego Syczuanu i Tajwanu.
Przybyli goście mieli również okazję zobaczyć na własne oczy technologię, która pełni w projekcie Cook Story by Samsung bardzo kluczową rolę. Mowa chociażby o piekarniku Duel Cook Flex, który pozwala na pieczenie dwóch potraw na raz w różnych temperaturach oraz trybach. Innym ważnym punktem wydarzenia była prezentacja multimedialnej lodówki z dużym ekranem, która łączy się z Internetem i potrafi robić zdjęcia swojej zawartości, a następnie wysyłać je na nasz smartfon, gdy jesteśmy poza domem i zastanawiamy się, czy dany produkt spożywczy mamy na stanie, czy też musimy go kupić.
Tego dnia najjaśniej świeciła jednak gwiazda Michela Troisgrois. Szef kuchni zaprezentował swoje popisowe danie, czyli łososia w sosie szczawiowym, opowiadając jednocześnie o swojej pasji do gotowania, karierze i samej potrawie.
Dowiedzieliśmy się na przykład, że łosoś w sosie szczawiowym był jednym z kultowych dań podczas rewolucji francuskiej. Troisgrois mówił także fascynująco o sztuce krojenia poszczególnych produktów - nauka może w tym przypadku „trwać 5 albo i 10 lat, a u niektórych całe życie".
Szefowi kuchni pomagał zespół złożony z trzech kucharzy. Przybyli goście mieli okazję przyjrzeć się ich pracy, która przypominała wręcz spektakl teatralny. Ukoronowaniem pokazu była możliwość spróbowania łososia w sosie szczawiowym prosto z rąk jednego z najlepszych kucharzy na świecie. Taka okazja nie zdarza się często.