Historia marki zaczęła się pod koniec lat 80 w Los Angeles, kiedy Robert De Niro wszedł do restauracji należącej do szefa kuchni Nobu Matsuhisy. Kilka lat później, a konkretnie w 1994 roku wraz z Meirem Teperem, otworzyli swoją pierwszą Restaurację Nobu na Manhattanie.
Obiekt w Warszawie będzie jedynym Hotelem Nobu w naszej części Europy. Zastąpi dotychczasowy Hotel Rialto, który jest właśnie rozbudowywany. Nowa odsłona hotelu klasy premium powstaje przy ulicy Wilczej i jest zaprojektowana przez uznaną polską pracownię Medusa Group. Ci sami architekci wraz z kalifornijskim studiem PCH, tworzą projekt wnętrz hotelu.
Obiekt zaoferuje gościom 117 pokoi. Znajdzie się w nim także miejsce na przestrzenie przystosowane do wydarzeń biznesowych, strefę fitness oraz restaurację Nobu, serwującą wykwintną kuchnię azjatycką. Do legendarnych specjałów Nobu należą m.in. czarny dorsz z aksamitnym sosem miso, tatar z tuńczyka w aromatycznym sosie sojowo-wasabi z dodatkiem kawioru z jesiotra syberyjskiego Osetra czy chrupiąca wieprzowina ze słodko-ostrym sosem miso. Restauracja znana jest także z sushi i najwyższej jakości owoców morza.
„- „Nobu to światowa marka, która sławę zyskała dzięki pasji swoich założycieli, wyjątkowej obsłudze i doskonałej kuchni. W połączeniu z polską otwartością i energią, stworzymy ekscytujące i niezwykłe miejsce, które zawojuje serca odwiedzających je gości. Szczególnie cieszy nas, że naszym klientom będziemy mogli zaoferować najsłynniejsze dania mistrza Nobu Matsuhisy, serwowane w restauracjach Nobu na całym świecie i od lat będące synonimem najwyższej jakości kuchni azjatyckiej”, powiedziała Karolina Kaim, prezes Tacit Investment.
Wartość projektu wynosi 100 mln zł. Nobu Hospitality będzie operatorem hotelu, którego inwestorem jest Tacit Investment. Będzie to osiemnasty hotel Nobu i jedna z niewiele ponad czterdziestu restauracji Nobu na świecie.