Jak wiadomo, mieszkańcy wielkich miast żyją szybko i najczęściej nie mają czasu na produkcję własnej, zdrowej żywności. Celem projektu IKEA & DIXON jest zmotywowanie ludzi do domowych upraw oraz uświadomienie ich o pochodzeniu warzyw, owoców i roślin. Duet chce również pokazać, że mieszkanie w bloku wcale nie odbiera możliwości uprawy własnego ekologicznego jedzenia, które umożliwi prowadzenie zdrowego stylu życia.
Pierwsza demonstracja projektu odbędzie się w maju 2019 roku podczas corocznego RHS Chelsea Flower Show in Chelsea w Londynie. Ulokowany w środowisku miejskim ogród będzie składał się z dwóch części. Pierwsza z nich, to laboratorium ogrodnicze, w którym technologia hydroponiczna będzie używana do hodowli naturalnych upraw. Druga, opisywana przez twórców jako botaniczna oaza, posiadać będzie ekosystem drzewny. W oazie zobaczymy starannie wyselekcjonowane rośliny, które dobrze wpływają na środowisko i mają właściwości zdrowotne.
Cały projekt ma podkreślać wielką różnicę pomiędzy rolnictwem naturalnym, a technologicznym i, tym samym, zniechęcać mieszkańców miast do kupowania chemicznie przetworzonej żywności.
Produkty z zapowiedzianej kolekcji mają być dostępne w 2021 roku.