Advertisement

Jadalne owady robią furorę w Polsce – sieć spożywcza rozszerza ofertę

Autor: Monika Kurek
17-04-2023
Jadalne owady robią furorę w Polsce – sieć spożywcza rozszerza ofertę
Kto by pomyślał, że w naszym kraju jadalne owady bedą cieszyć się, aż tak dużym zainteresowaniem?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) coraz bardziej przychylnym okiem patrzy na owady, a lista jadalnych owadów oraz produktów na bazie owadów się powiększa. Budzi to ogromne oburzenie wśród polskiej prawicy oraz sporej części internautów. Doskonale widać to po emocjach, jakie towarzyszyły filmowi, na którym dzieci jadły robaki w przedszkolu czy informacji, że polska restauracja wprowadziła burgery i pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka.

Przeważyła ciekawość

Jak się jednak okazuje, wiele osób chętnie próbuje nowe przysmaki. Do tego stopnia, że po pierwszym etapie testów sieć Carrefour zdecydowała się poszerzyć swoją ofertę.
Owady jadalne dostępne są już w 5 sklepach Carrefour Polska w Warszawie. Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87. Z kolei paczkowane „Robaki Z Paki” dostępne są w Westfield Arkadia, sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Wśród produktów tej marki klienci mogą spróbować, np. chipsów z czosnkiem i wasabi czy „Chrupiących robaczków” z chilli albo solą.
Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów, komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, Dyrektor Działu Rozwoju Formatów i Konceptów Handlowych w Carrefour Polska.
W informacji prasowej sieć przypomina, że hodowla owadów ma mniejszy wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt i jest rozpatrywana jako rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności. Owady stanowią również źródło wartości odżywczych.
Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego — związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego, mówi mgr inż. Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement