Z hoteli znikną małe butelki z szamponami i odżywkami. Dodatkowo, na europejskich lotniskach zakazane będzie foliowanie walizek.Celem projektu jest zmniejszenie ilości odpadów opakowaniowych wytwarzanych rocznie w UE o 5 procent do 2030 roku. Obecnie wynosi ona około 190 kilogramów na osobę rocznie.
Decyzja o wprowadzeniu nowych przepisów zakazujących jednorazowych opakowań na żywność w sieciach fast foodów w UE spotkała się z mocnym protestem z ich strony oraz przedstawicieli przemysłu opakowaniowego. Twierdzą oni, że model oparty głównie na opakowaniach wielokrotnego użytku może faktycznie prowadzić do większego zużycia energii i wody.
We Francji takie prawo weszło w życie już w 2023 roku. Zakazuje ono sieciom fast food korzystania z jednorazowych opakowań na żywność oraz oferowania plastikowych sztućców do jednorazowego użytku. Zgodnie z nowymi przepisami, restauracje i kawiarnie są zobowiązane do zastępowania opakowań na burgery i kanapki, które są serwowane w ich sieciach, papierowymi pudełkami. Dodatkowo, inne produkty, takie jak nuggetsy, pizza, ciasta i lody, muszą być podawane na talerzach lub w pojemnikach przeznaczonych do wielokrotnego użytku.
Po wielu miesiącach negocjacji ustawodawcy zdecydowali, że korzystanie z papierowych i innych materiałów będzie nadal możliwe, co jednak znacząco osłabia propozycję Komisji Europejskiej dotyczącą całkowitego zakazu jednorazowych opakowań. Końcowi dystrybutorzy napojów i żywności na wynos w branży gastronomicznej, takiej jak hotele, restauracje i kawiarnie, zostaną zobligowani do umożliwienia klientom przyniesienia własnego pojemnika.