Jedzenie przede wszystkim powinno nam dostarczać energii, a nie tylko łechtać nasze kulinarne ego. Najwięcej energii ma pożywienie, które od momentu zerwania możliwie najszybciej pojawi się na naszym talerzu. Eko produkty ze sprawdzonych gospodarstw mogą sprawić, że nasze życie będzie po prostu lepsze. Procesy, które niszczą naturalną energię pożywienia to przemysłowe zamrażanie, homogenizacja, puszkowanie i używanie środków konserwujących.
Polecam Wam prawdziwą bombę energetyczną, łatwą w przygotowaniu i zdrową. To sałatka z pieczonymi ziemniakami i groszkiem cukrowym.
Groszek cukrowy jest niskokaloryczny, energetycznie zielony, smaczny i pociągający. To właśnie on zainspirował mnie do kilku składników sałatki, która wylądowała na moim stole. Zaletą groszku cukrowego jest to, że można go jeść na surowo razem ze strączkiem. Jest niezwykle chrupiący i delikatny w smaku. Może stanowić również samodzielny posiłek z dodatkiem świeżych ziół lub świetną przekąskę do pracy. Najlepiej smakuje świeży. Wiele osób mrozi groszek cukrowy, ale ja nie jestem fanką takiego strączka po rozmrożeniu, gdyż traci wówczas jego cenne wartości odżywcze. Groszek cukrowy jest niedoceniany w Polskiej kuchni, a jest jednym z najłatwiej strawnych strączków.
Składniki na pieczone ziemniaki:
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 garście groszku cukrowego
małe opakowanie szpinaku baby
kilka liści świeżej bazylii tajskiej (możesz zastąpić miętą)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 łyżeczka syropu klonowego
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Przygotuj zimną wodę w garnku wraz z solą. Włóż do niej ziemniaki i gotuj 5 minut od momentu zagotowania. Następnie odcedź je na sitku i mocno potrząśnij. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skrop oliwą, dodaj rozmaryn, sól, oraz pieprz i oregano i piecz w piekarniku jeszcze 20 minut bez przykrycia. W tym czasie przygotuj sos. Wszystkie składniki sosu wymieszaj dokładnie w słoiku. Na talerz lub półmisek wyłóż szpinak baby oraz liście bazylii. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Groszek cukrowy możesz blanszować w gorącej wodzie z solą lub podać na surowo. Dodaj następnie ugotowane ziemniaki i kukurydzę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość skrop przygotowanym sosem.