Historia marki zaczęła się pod koniec lat 80 w Los Angeles, kiedy Robert De Niro wszedł do restauracji należącej do szefa kuchni Nobu Matsuhisy. Kilka lat później, wraz z Meirem Teperem, otworzyli swoją pierwszą Restaurację Nobu na Manhattanie.
Obiekt w Warszawie będzie jedynym Hotelem Nobu w naszej części Europy. Zastąpi dotychczasowy Hotel Rialto, który jest właśnie rozbudowywany. Nowa odsłona hotelu lifestyle'owego premium powstaje przy ulicy Wilczej i jest zaprojektowana przez uznaną polską pracownię Medusa Group. Ci sami architekci wraz z kalifornijskim studiem PCH, tworzą projekt wnętrz hotelu.
Obiekt zaoferuje gościom 120 pokoi, będą też przestrzenie przeznaczone na wydarzenia biznesowe, strefę fitness oraz restaurację Nobu, serwującą wykwintną kuchnię azjatycką.
Wartość projektu wynosi 100 mln zł. Nobu Hospitality będzie operatorem hotelu, którego inwestorem jest Tacit Investment. Będzie to 18 hotel Nobu i jedna z 40 restauracji Nobu na świecie.
- Nobu to światowa marka, która sławę zyskała dzięki pasji swoich założycieli, wyjątkowej obsłudze i doskonałej kuchni. W połączeniu z polską otwartością i energią, stworzymy ekscytujące i niezwykłe miejsce, które zawojuje serca odwiedzających je gości. Szczególnie cieszy nas, że naszym klientom będziemy mogli zaoferować najsłynniejsze dania mistrza Nobu Matsuhisy, serwowane w restauracjach Nobu na całym świecie i od lat będące synonimem najwyższej jakości kuchni azjatyckiej – powiedziała Karolina Kaim, prezes Tacit Investment.
Restauracja i Hotel Nobu w Warszawie mają być otwarte na początku 2020 roku.