Łącznie inspektorzy Michelin wyróżnili w przewodniku 27 lokali ze stolicy. Nowe miejsca z Warszawy w Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2019” to Chłodna 15 by Wilamowski, Europejski Grill oraz Bez Gwiazdek. Dodatkowo Kieliszki na Hożej zdobyły wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. W Krakowie, gdzie w przewodniku znalazło się 25 restauracji, zmian było mniej – tylko jeden lokal zniknął z listy. Z warszawskiego zestawienia w tym roku zniknęły: AleGloria, Salto, Strefa, Tamka 43, Delizia i Merliniego 5.
W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole: Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny, Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców).
Bib Gourmand i sztućcami w Warszawie wyróżniono m.in. Brasserie Warszawska, Alewino, Butchery and Wine i Kieliszki na Próżnej. W Krakowie jedynym lokalem z Bib Gourmand i symbole sztućców jest Zazie.
Pozostałe warszawskie lokale z symbolem sztućców to Amber Room, Belvedere, Michel Moran – Bistro de Paris i Platter by Karol Okrasa, Concept 13, Dom Polski, Mokotowska 69, Nolita, La Rotisserie, Rozbrat 20, Signature, U Fukiera, U Kucharzy, Dyletanci, Winosfera, ELIXIR by Dom Wódki i L’enfant Terrible.
Kraków reprezentują: Copernicus, Trzy Rybki, Albertina, Amarylis, Corse, Cyrano de Bergerac, Jarema, Kogel Mogel, Leonardo, Pod Baranem, Studio Qulinarne, Szara, Szara Kazimierz, Pod Nosem, Bianca, Bottiglieria 1881, Del Papá, Farina, Hana Sushi, Karakter, La Campana, Miodova, Sąsiedzi i Zakładka.
W przewodniku Michelin nie znalazły się restauracje z innych polskich miast.
Jak przypominają twórcy przewodnika, już samo znalezienie się w zestawieniu „Main Cities of Europe” jest dla właścicieli, szefów kuchni i całej obsługi dużym sukcesem. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy przygotowują rekomendacje i oceniają restauracje. Ich wizyty są zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może wprawdzie ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.