To, jak szkodliwe dla zdrowia jest mięso zwierząt hodowanych przemysłowo i karmionych antybiotykami, jest już powszechnie wiadome. Niestety, nawet produkowane masowo warzywa przemysłowe mają mniej wartości odżywczych, nasączone są chemią i pokryte pestycydami, które ciężko zmyć. Warto o tym pamiętać zwłaszcza decydując się na diety roślinne. Mogło by się wydawać, że rozwiązaniem jest kupowanie ekologicznych plonów. Jednak w większości sklepów nadal kosztują one więcej niż te nie-ekologiczne, a jeżdżenie bezpośrednio do rolnika jest zajęciem, na które nie każdy z nas ma czas. Na szczęście jest takie miejsce w Warszawie, gdzie w każdą sobotę znaleźć można żywność bez pestycydów, GMO, plastiku i konserwantów – i to w zdrowych cenach.
Wszystkie produkty dostępne na targach – warzywa, nabiał, jajka, wędliny, mięsa, kiszonki i wiele innych– posiadać będą certyfikat ekologicznego pochodzenia. Tym razem spodziewać się można specjalnych świątecznych ofert, eko kapusty, kiszonek, owoców i pierniczków. Warto przygotować gotówkę, bowiem na stoiskach nie będzie można płacić kartą.