Myślą przewodnią celebracji jubileuszu marki Mercure stało się „Discover Local: The Bucket List Edition”, co w skrócie oznacza hołd dla doświadczania lokalności. Rozmaite miejsca na świecie wyróżniają unikatowe cechy, którymi mogą się poszczycić, i to pozostaje ich siłą. Mercure’s Bucket List, zaprojektowane, by inspirować podróżnych i miłośników do odkrywania lokalnych smaków, obejmuje selekcję starannie i indywidualnie wybranych doświadczeń kulinarnych z całego świata, jako polecane przez lokalsów miejsca do zasmakowania regionalnej kuchni podczas pobytów w hotelach Mercure. Premiera listy odbyła się w trakcie jubileuszowego eventu zorganizowanego w grudniu w Mercure Porto Centro Aliados w Portugalii.
Zgodnie z tą ideą podczas wieczornej, jubileuszowej kolacji goście mogli samodzielnie przygotować pod okiem specjalistów oraz zasmakować dań z różnych części globu – np. wietnamskich, włoskich, australijskich czy argentyńskich.
Spacer po polu lawendy i degustacja świeżych ostryg to wyjątkowe doznania podczas pobytu w Mercure Kangaroo Island Lodge w Australii. Kangaroo Island kryje Emu Bay Lavender, czyli piąte pokolenie rodzinnego gospodarstwa lawendowego. Goście mogą tu skosztować lawendowego ginu Donnington i lawendowego limoncello Lemington. Do ich dyspozycji jest też Oyster Farm Shop (ulubione miejsce miłośników owoców morza), a także udział w wycieczce po oceanicznej farmie i spróbowanie sezonowych małży.
Zbieranie świeżych wodorostów z Atlantyku i przygotowywanie z nich kawioru to niezwykłe doświadczenie podczas pobytu w Mercure La Baule Majestic, położonym w nadmorskim mieście La Baule we Francji. Jean-Marie Pedron i jego żona Valérie, założyciele tego wyjątkowego miejsca, zapraszają gości do zwiedzania swojej farmy glonów zlokalizowanej na historycznym terenie należącym do ich rodziny, zasilanym przez morze od ponad 500 lat. Ferme Marine w Le Croisic to ceniony dostawca wodorostów dla czołowych kucharzy we Francji.
Nauka rybołówstwa od tajemniczego mistrza na plaży Bophut w urokliwej wiosce rybackiej Koh Samui w Tajlandii to niepowtarzalne doświadczenie podczas pobytu w Mercure Samui Chaweng Tana. Goście mają okazję spotkać się z panem Arwae Lermae, 80-letnim mieszkańcem Koh Samui, który dzieli się swoją wiedzą na temat tradycji rybackich, wspierając lokalną społeczność. Po fascynującym spacerze po rynku nocnym uczestnicy delektują się wyśmienitą kolacją z owocami morza w roli głównej.
Stacja kolejowa São Bento, fot. archiwum własne
W miejscach takich jak Porto można szczególnie docenić urok lokalności. To miasto, jednak nie tak „wielkomiejskie” jak Lizbona, gdzie życie płynie wolniej, a zwiedzać je można na piechotę. Warto wybrać tę opcję, ponieważ na każdym kroku zachwyca architektura i rzemiosło, wszędobylskie kafelki zwane azulejos czy zdobienia na budynkach oraz zabytkach, wąskie uliczki, sporo roślinności, a także słynny most, Ponte Dom Luís I, wykonany przez ucznia Eiffla (tak, tego od paryskiej wieży), co widać po jego ażurowym stelażu. Chociażby dla spaceru po tym moście zostawmy w tyle samochód, ponieważ wstęp na niego mają jedynie piesi i pojazdy komunikacji miejskiej.
Ponte Dom Luís I, fot. archiwum własne
Zainspirowane Merkurym, rzymskim bogiem podróżnych, hotele Mercure należące do grupy hotelowej Accor oferują o wiele więcej niż tylko miejsce komfortu i snu – są bramą do odkrywania, trampoliną do eksploracji. Od swojego założenia w 1973 roku Mercure szczyci się oferowaniem wysokich standardów jakości z prawdziwym naciskiem na lokalność. I niech tak pozostanie na kolejne 50, a nawet więcej lat.