Karta składa się zaledwie z kilkunastu pozycji, a nad wszystkim czuwa szef kuchni Robert Koczwara, który tworzy proste, acz zaskakujące kompozycje. „Podróż zmysłów i kubków smakowych, tworząca finalnie niepowtarzalne doświadczenie” – czytamy na stronie restauracji. Daniom towarzyszy selekcja polskich win.
Spragnieni większych wrażeń mogą skorzystać z 5-daniowego lub 7-daniowego menu degustacyjnego, którego ceny zaczynają się od 340 złotych. Choć Fiorentina reklamuje się hasłem „najlepsza polska kuchnia w Krakowie”, w menu nie brakuje również włoskich akcentów. Wśród specjalności znajduje się m.in. sezonowa wołowina, przygotowywana na grillu opalanym węglem drzewnym czy bistecca alla fiorentina, którego sekret tkwi w wyjątkowym sposobie cięcia mięsa oraz jego jakości. Efektu dopełnia wnętrze, które przenosi nas do ciepłej Toskanii.
Najlepszą restauracją w Europie okazała się Ulassi, położona we włoskiej Senigalii, która specjalizuje się w owocach morza. World Culinary Awards wyróżniło także dwie inne krakowskie restauracje (Bottiglieria 1881 oraz Zazie Bistro), a także warszawską Butchery & Wine.
tekst: Antonina Mierzejewska