Advertisement

Polskie potrawy na liście najgorszych dań według Taste Atlas. Internauci bronią hinduskiego przysmaku

Autor: Agnieszka Sielańczyk
20-01-2025
Polskie potrawy na liście najgorszych dań według Taste Atlas. Internauci bronią hinduskiego przysmaku
Missi Roti, tradycyjny indyjski chleb płaski, zajął 56. miejsce na liście „100 Najgorzej Ocenianych Potraw na Świecie” według Taste Atlas. Zestawienie wywołało krytykę wśród miłośników jedzenia oraz komentatorów kulturowych, szczególnie w Indiach, gdzie Missi Roti jest cenione za swój smak i wartość odżywczą.
Missi Roti to przyprawiony chleb płaski, przygotowywany z mieszanki mąki pszennej i mąki z ciecierzycy (besan), a także różnych przypraw, takich jak kmin rzymski, kurkuma i czerwona papryka. Często podawany z curry, dalami lub jogurtem, jest podstawowym daniem w kuchni północnoindyjskiej, szczególnie w Pendżabie. Danie to znane jest nie tylko ze swojego smaku, ale także z korzyści zdrowotnych – jest bogate w białko i błonnik.

Kontrowersyjna klasyfikacja

Lista opublikowana przez Taste Atlas opiera się na ponad 596 000 ocenach użytkowników na całym świecie, z czego 385 835 uznano za wiarygodne. Krytycy twierdzą, że umieszczenie Missi Roti obok innych dziwacznych potraw – takich jak galaretka z węgorza czy sałatka z żabich oczu – wydaje się niesprawiedliwe. Wielu uważa, że niska ocena odzwierciedla brak zrozumienia kulturowego znaczenia dania oraz kontekstu kulinarnego.
Media społecznościowe zalały komentarze broniące Missi Roti. Użytkownicy wyrazili oburzenie i zdziwienie obecnością potrawy na liście. Jeden z użytkowników Reddita stwierdzil żartobliwie:
„Missi Roti znalazło się na liście najgorszych potraw świata. Robimy zamach!”
Inni sugerowali, że danie zostało prawdopodobnie ocenione bez podania go z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak dal makhani.

Co na liście?

Poza Missi Roti na liście znalazło się wiele potraw, których smak może faktycznie być kontrowersyjny. Wydaje się jednak, że to nie smak, a skład dań budzi wątpliwości, a nawet obrzydzenie.
W zestawieniu znalazły się trzy polskie dania: czernina, czyli zupa przygotowywana zazwyczaj z krwi gęsi lub kaczki, zupa truskawkowa i kiełbasa parówkowa, której skład może powodować spory niesmak.
Na pierwszym miejscu najnowszego rankingu znalazł się jednak islandzki przysmak hákarl, potrawa przygotowana ze sfermentowanego mięsa rekina. W pierwszej dziesiątce mamy również Ramen Burger – amerykański wynalazek kuchni fusion oraz Yerushalmi Kugel – izraelską zapiekankę z makaronu, jajek i karmelizowanego cukru.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement