Jeden pomysł głupszy od drugiego
Pierwsza kategoria to biologia. Naukowcy nagrodzeni w tej dziedzinie malowali krowy w paski, podobne do tych u zebry, w celu sprawdzenia, czy pomoże to w odstraszeniu gryzących much. Co ciekawe, pomogło.
Drugą z przyznanych nagród jest „Pokojowa Nagroda Ig Nobla”. W tej kategorii zwyciężyli naukowcy, którzy badali wpływ spożycia alkoholu na zdolność porozumiewania się w obcych językach. Umiejętności pijanych obiektów badawczych oceniały osoby trzeźwe, które z nimi rozmawiały.
Kategoria trzecia, czyli psychologia, oznacza również polski akcent. Nagrodzony został profesor Uniwersytetu Warszawskiego, Marcin Zajenkowski, który był współautorem badania dotyczącego wpływu mówienia ludziom, że są ponadprzeciętnie inteligentni na ich poziom narcyzmu. Okazało się, że gdy chwalimy IQ danej osoby, może ona zacząć myśleć, że jest geniuszem.
W kategorii żywienie nagrodzeni zostali autorzy pracy badającej zachowanie jaszczurek agama, żyjących na obszarach podmiejskich i żywiących się ludzkim jedzeniem, w tym pizzą. Zanotowano, że ulubiona pizza jaszczurek to cztery sery.
Z kolei w kategorii literatura nagrodzono pośmiertnie lekarza, który przez 35 lat konsekwentnie dokumentował tempo wzrostu jednego ze swoich paznokci i opisał swoje badania w co najmniej sześciu książkach. Na koniec życia doszedł do konkluzji, że wraz z wiekiem wzrost paznokcia zwolnił.
Kategoria pediatria wyróżniła pracę, badającą wpływ jedzenia czosnku na mleko kobiet karmiących piersią. Okazało się, że czosnek jest najbardziej wyczuwalny po 2 godzinach od spożycia, a niemowlaki go uwielbiają. Czosnkowe mleko ssą dłużej i intensywniej.
W kategorii inżynieria badano dietę – naukowcy sprawdzali, czy jedzenie teflonu może być sposobem na zwiększenie uczucia sytości bez przyjmowania dodatkowych kalorii. Okazało się, że owszem, teflon nie ma kalorii, a szczury, które go jedzą, chudną.
Kategoria fizyka również poruszyła tematy jedzeniowe – szczególnie ważne dla osób wrażliwych sensorycznie. Badanie dotyczyło sosu do makaronu „cacio e pepe”, który łatwo się grudkuje. Naukowcy wyróżnili „fazę mozzarelli” w której należy dodać do sosu wodę z gotowania makaronu – skrobia w niej zawarta zapobiega grudkowaniu się białka zawartego w serze, rozwiązując problem złej struktury i gwarantując gładki sos.
Ostatnia kategoria, lotnictwo, nagrodziła badania nad tym, czy spożywanie alkoholu może upośledzić zdolność nietoperzy do latania oraz do echolokacji. Okazało się, że tak – pijanym nietoperzom zdarzało się wpadać na przeszkody.
Niepoważne nagrody wręczane przez poważnych naukowców
Podczas ceremonii na kampusie Uniwersytetu Bostońskiego nagrody wręczali laureatom żyjący Nobliści z dziedzin ekonomii, fizyki, chemii i medycyny.
W międzyczasie uczestnicy gali mogli doświadczyć występów muzycznych, między innymi na temat niestrawności i wegetarianizmu. Częścią wydarzenia były też wykłady, podczas których naukowcy musieli technicznie streścić swoje badania w 24 sekundy, czy wyjaśnić je za pomocą 7 słów.
Celem organizatorów jest uhonorowanie pomysłowości, celebracja niezwykłości i zachęcanie do zainteresowania nauką. Ig Noble przypominają, że nawet najbardziej szalone pomysły mogą prowadzić do odkryć, które zmieniają sposób, w jaki patrzymy na świat. W końcu – kto powiedział, że droga do Nobla nie może zaczynać się od pizzy dla jaszczurek?