Tymczasem we Francji pierwsza wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin. Zaszczyt przypadł prowadzonej przez Claire Vallée restauracji ONA, która znajduje się w mieście Arès, nieopodal Bordeaux. Lokal istnieje od 2016 roku, a Vailee zebrała pieniądze na jego otwarcie dzięki Crowdfundingowi oraz pożyczce z banku Le Nef, specjalizującego się we wspieraniu etycznych inicjatyw.
„- Czułam się, jakby potrącił mnie pociąg”, zdradziła właścicielka restauracji Claire Vallée w rozmowie z Agence France Presse.
Restauracja ONA została wyróżniona nie tylko gwiazdką Michelin, ale także zieloną gwiazdką, przyznawaną od zeszłego roku restauracjom, które mają dobre wyniki w zakresie etycznych praktyk. Nazwa restauracji ONA jest skrótem od słów Origine Non Animale, oznaczających "pochodzenie niezwierzęce". W menu lokalu znajduje się siedem wegańskich dań, a ulubione połączenia smakowe Vallée to sosna, borowik szlachetny oraz sake lub seler, bób tonka i piwo bursztynowe. Obecnie lokal jest zamknięty ze względu na obostrzenia związane z pandemią koronawirusa.
Jak przyznaje Vallée, na przestrzeni lat wielokrotnie zastanawiała się, czy jej restauracja jest wystarczająco dobra, ponieważ kuchnia wegańska wymaga nie lada kreatywności. Kiedy zaczynała, starała się podążać śladami innych restauratorów. Jako przykład wymieniła nieżyjącego już Jeana-Christiana Jury, który prowadził restaurację Mano Verde w Berlinie. Według Vallée cały sekret polega na tym, żeby czerpać radość z tego, co się robi.