Jak się okazuje, miasto kojarzone przede wszystkim z przemysłem lotniczym (tu znajdują się Polskie Zakłady Lotnicze, największe przedsiębiorstwo tej branży w kraju), ma do zaoferowania dizajn i walory smakowe na światowym poziomie. Co prawda na kilkunastu metrach kwadratowych, ale zawsze.
Za zrelizowany w 2016 roku projekt lodziarni odpowiada duet Pigalopus, czyli Karolina Chodur (Kraków) i Malwina Borowiec (Warszawa).
- Trzecia już generacja lodziarzy postanowiła otworzyć nowe lokale w okolicznych miejscowościach rodzimego Szczucina i postawić na nowy, choć sięgający do tradycyjnych elementów wygląd lokalu. Przestrzeń lokalu w Mielcu miała być nowoczesna i przytulna, podkreślając jednocześnie charakter miejsca. Wcześniej funkcjonowała tam lokalna księgarnia. Aby dostosować wnętrze do nowej działaności, przeszklenie frontowej elewacji zostało powiększone, a lokal zyskał połączenie z ogródkiem letnim - piszą o projekcie jego twórcy.
Wnętrze lodziarni Dudek w Mielcu utrzymane jest w jasnych, pastelowych kolorach. Znajdują się tu trzy rodzaje płytek. Dominację bieli i mięty przełamano kolorowymi akcesoriami, takimi jak półki, stół i krzesła, czy ręcznie zdobione donice z roślinami. Na witrynie oraz kafelkach znajduje się folia holograficzna w kształcie rozrzuconego confetti, co tworzy iluzoryczny efekt - w ciągu dnia wnętrze stanowi grę tęczowych błysków i cieni.