Bordeaux, Francja
Francja jest prawdziwą serową utopią, a wiele najlepszych gatunków pochodzi właśnie z Bordeaux. We francuskim miasteczku znajdziemy wiele fantastycznych odmian sera. Będąc w Bordeaux można zajrzeć do Baud et Millet, ukrytej we wnętrzu małej, podziemnej jaskini.
Normandia, Francja
To właśnie stąd pochodzi uwielbiany przez wielu ser Camembert.
Znajdziecie tu muzeum sera w kształcie Camemberta i wioskę o tej samej nazwie, w której oczywiście do skosztowania będzie świeży ser.
Na granicy niezwykłego pasma górskiego znajdziecie prawdziwie oryginalne smakołyki jak Reblochon, Beaufort, Abondance, Bleu de Sassenage i Tomme de Savoie. Smakiem tych wyjątkowych seró można rozkoszować się podczas podziwiania pięknego widoku.
Ta część Hiszpanii nazywana jest “El Pais de los Quesos” (Kraina sera). Najpopularniejszym rodzajem sera jest tu Queso de Cabrales, który charakteryzuje się niezwykle silną wonią. Calabres to mała hiszpańska gmina.
Prawdziwy raj dla miłośników sera. Tu znajdziemy twardy i słony Paški Sir, produkowany z owczego mleka.
Woodside Cheese Wrights w Australii oferuje szeroki wybór serów z mleka koziego i krowiego. Rodzaje dostępne są w zależności od sezonu, pochodzą z naturalnej produkcji.
Sąsiadujący z USA kraj nie jest co prawda znany z produkcji sera, ale do zaoferowania ma wiele fantastycznych miejsc, w których można kupić smaczne i naturalne produkty. Jednym z nich jest St. Lawrence Market znajdujący się w dzielnicy o tej samej nazwie. W swojej ofercie posiada wyśmienite warzywa i sery.
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego parmezan jest taki dobry i smakuje do wszystkiego? Ten prawdziwy serowy klasyk podbój świata zaczął jeszcze w średniowieczu w Reggio Emilia. Miasto usytuowane w północnych Włoszech, to pozycja obowiązkowa dla wszystkich poszukiwaczy serowych doznań.
Jeden z najlepszych rodzajów sera, niebieski Kraftkar, powstał w norweskim miasteczku w 2004 roku. W 2016 podczas światowych mistrzostw w San Sebastián został wybrany najlepszym serem zwyciężając we wszystkich kategoriach.