Advertisement

Oto najlepsze miejsca na podróż jeżeli kochacie ser

16-03-2018
Oto najlepsze miejsca na podróż jeżeli kochacie ser
To może być najsmaczniejsza podróż życia.

Przeczytaj takze

Najlepsze w serach - oprócz tego, że po prostu są - jest fakt, że na całym świecie istnieje wiele jego rodzajów. W poszukiwaniu serowych doznań można udać się do każdego zakątku globu.
Bordeaux, Francja
Francja jest prawdziwą serową utopią, a wiele najlepszych gatunków pochodzi właśnie z Bordeaux. We francuskim miasteczku znajdziemy wiele fantastycznych odmian sera. Będąc w Bordeaux można zajrzeć do Baud et Millet, ukrytej we wnętrzu małej, podziemnej jaskini.
Normandia, Francja
To właśnie stąd pochodzi uwielbiany przez wielu ser Camembert.
Znajdziecie tu muzeum sera w kształcie Camemberta i wioskę o tej samej nazwie, w której oczywiście do skosztowania będzie świeży ser.
Alpy Francuskie
Na granicy niezwykłego pasma górskiego znajdziecie prawdziwie oryginalne smakołyki jak Reblochon, Beaufort, Abondance, Bleu de Sassenage i Tomme de Savoie. Smakiem tych wyjątkowych seró można rozkoszować się podczas podziwiania pięknego widoku.
Asturia, Hiszpania
Ta część Hiszpanii nazywana jest “El Pais de los Quesos” (Kraina sera). Najpopularniejszym rodzajem sera jest tu Queso de Cabrales, który charakteryzuje się niezwykle silną wonią. Calabres to mała hiszpańska gmina.
Wyspa Pag, Chorwacja
Prawdziwy raj dla miłośników sera. Tu znajdziemy twardy i słony Paški Sir, produkowany z owczego mleka.
Adelaide, Australia
Woodside Cheese Wrights w Australii oferuje szeroki wybór serów z mleka koziego i krowiego. Rodzaje dostępne są w zależności od sezonu, pochodzą z naturalnej produkcji.
Toronto, Kanada
Sąsiadujący z USA kraj nie jest co prawda znany z produkcji sera, ale do zaoferowania ma wiele fantastycznych miejsc, w których można kupić smaczne i naturalne produkty. Jednym z nich jest St. Lawrence Market znajdujący się w dzielnicy o tej samej nazwie. W swojej ofercie posiada wyśmienite warzywa i sery.
Reggio Emilia, Włochy
Zastanawialiście się kiedyś dlaczego parmezan jest taki dobry i smakuje do wszystkiego? Ten prawdziwy serowy klasyk podbój świata zaczął jeszcze w średniowieczu w Reggio Emilia. Miasto usytuowane w północnych Włoszech, to pozycja obowiązkowa dla wszystkich poszukiwaczy serowych doznań.
Torjulvagen, Norwegia
Jeden z najlepszych rodzajów sera, niebieski Kraftkar, powstał w norweskim miasteczku w 2004 roku. W 2016 podczas światowych mistrzostw w San Sebastián został wybrany najlepszym serem zwyciężając we wszystkich kategoriach.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement