Advertisement

Słynna warszawska restauracja nominowana do nagrody Wallpaper* Design Awards 2020

15-01-2020
Słynna warszawska restauracja nominowana do nagrody Wallpaper* Design Awards 2020

Przeczytaj takze

Warszawska restauracja Opasły Tom Kręgliccy nominowana została do nagrody Wallpaper* Design Awards 2020. W organizowanym przez brytyjski magazyn Wallpaper* konkursie międzynarodowe jury doceniło projekt, wybierając go do grona 5 finalistów spośród najlepszych restauracji na całym świecie.

Niepowtarzalny pomysł, który docenił świat

Opasły Tom to jedna z kilku warszawskich restauracji rodziny Kręglickich, którzy działają na polskim rynku gastronomicznym od niemal 30 lat. Zaprojektowany przez Buck.Studio lokal w nowej odsłonie od jakiegoś czasu budzi duże zainteresowanie. Na aranżację wnętrza w tej restauracji zwróciły też uwagę prestiżowe zagraniczne media poświęcone architekturze.
Opasły tom działał przez 7 lat przy ulicy Foksal w Warszawie,od połowy 2019 roku jego nastrojowe wnętrze można podziwiać pod nowym adresem: na ulicy Wierzbowej 9. Wcześniej mieściła się tam księgarnia PIW, a jeszcze wcześniej, przed wojną, restauracja Oaza – słynąca z kabaretu i dansingu.
W restauracji zarządzanej przez Olgę Kręglicką serwowana jest tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Szefową kuchni jest Flavia Borawska, pół-Polka, pół-Włoszka, absolwentka szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie, która swoje kulinarne doświadczenie zbierała miedzy innymi we Florencji.
Opasły Tom jest pierwszą gastronomiczną realizacją wykonaną przez wrocławskie Buck.Studio w Warszawie. Charakterystyczną cechą lokalu są ściany obłożone aksamitem, który opina się na falistych blachach. W ten sposób wykończone jest niemal każde pomieszczenie, a odróżnia je tylko kolor tkaniny, dzięki temu przestrzeń podzielona na kilka osobnych pomieszczeń stanowi spójną całość. Nastrój miejsca budują specjalnie zaprojektowane meble z topolowej czeczoty, drewniane parkiety, oryginalne oświetlenie, w którego skład wchodzą autorskie lampy stworzone z kilku nakładających się na siebie białych kloszy, a także wyszukana i stonowana kolorystyka, która nadaje restauracji wyrazu i szykowności, zachowując przy tym jej przytulny i bezpretensjonalny charakter.
Na górze lokalu znajduje się największa sala z wielkimi oknami i z widokiem na Teatr Wielki, oraz bar z czytelnią idealną na deser lub aperitif. Na niższym piętrze można się nieco ukryć w sali miodowej oraz podejrzeć pracę kuchni. Znajduje się tam również chłodnia z winami. W lokalu zaprojektowany został sekretny pokój, który jest historycznym ukłonem w stronę dawnej Oazy.
Dwupoziomowy lokal został stworzony przez Buck.Studio, które na swoim koncie ma już kilka realizacji gastronomicznych, m.in. okrzyknięte najpiękniejszą restauracją świata w 2017 roku „Campo” oraz cukiernię „NANAN”, której minimalistyczne wnętrze wygląda niczym z kadr z filmu Wesa Andersona. Poza tym odpowiadają też za wystrój bistro Dinette oraz kina Nowe Horyzonty.
BUCK.STUDIO/Opasły tom/mat. prasowe

Podwodna kuchnia

Nagrodę Wallpaper* Design Awards otrzymała w tym roku norweskarestauracja UNDER– pierwsza podwodna restauracja w Europie, zaprojektowana przez norweskie biuro Snøhetta.
UNDER, mat. prasowe Snøhetta
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement