Działające od 25 lat norweskie biuro projektowe Snøhetta ma na koncie wiele imponujących realizacji, takich jak Norweska Opera Narodowa w Oslo, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w San Francisco czy nowy budynek biblioteki w Aleksandrii. Teraz zaprezentowało pierwszą podwodną restaurację w Europie. Under, bo tak się nazywa ten niezwykły projekt, zostanie otwarty już w kwietniu. Chętnych do odwiedzenia tego lokalu są już tysiące.
Podwodna restauracja znajduje się w miejscowości Lindesnes na południowym norweskim wybrzeżu. Under stanowi połączenie lokalu gastronomicznego fine dining, galerii sztuki i... akwarium.
Budynek z zewnątrz przypomina zanurzoną bryłę w morzu, w środku jednak znajdują się trzy poziomy: szatnia, sala główna i bar z alkoholami, połączone ogromnymi, dębowymi schodami. Restauracja jest zanurzona 5 metrów pod wodą, a jej długość wynosi 34 metry.
Aby dostać się do Under, trzeba będzie pokonać tunel, który z zewnątrz został pokryty chropowatą teksturą, mającą w przyszłości pokryć się rafą koralową. Główną atrakcją restauracji jest okno rozciągnięte na 11 metrów, z którego będzie można podziwiać podmorską faunę i florę.
Under jednego wieczoru będzie w stanie obsłużyć 35-40 osób. Szefem kuchni jest Duńczyk Nicolai Ellitsgaard, prowadzący wcześniej prestiżową restaurację Måltid w norweskiej miejscowości Kristiansand. Kierował będzie międzynarodowym, 16-osobowym zespołem mającym doświadczenie w pracy w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelina.
Tak wyglądały w wielkim skrócie prace budowlane przy Under: