W naszym kraju kryzys dotknął również branżę drobiarską, która domaga się interwencji na rynku i zdjęcia nadwyżki mięsa. Jest problem ze znalezieniem kupców, wylęgarnie nie chcą odbierać jaj, ceny pasz są wyższe, niż wcześniej, a przetwórce, pośrednicy i handel stosują zbyt wysokie marże, Najbardziej cierpią na tym zwierzęta, które są zagazowywane i utylizowane, żeby zmniejszyć straty.
Jak podaje Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, z wyliczeń Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu wynika, że obecne koszty produkcji wynoszą około 3,4 zł za 1 kg kurcząt rzeźnych, a hodowcy są zmuszeni do sprzedaży nawet mniej niż 2 zł za 1 kg żywca. Prawdziwym problemem jest jednak brak odbiorców, a więc i brak zarobku. Straty na fermach są ogromne i wkrótce właściciele nie będą w stanie spłacić kredytów.
Skutkuje to tym, że fermy są pełne kurczaków, które trzeba wykarmić, ale które nie przyniosą hodowcom zysku - stąd decyzja o utylizacji. Skala problemu jest dużo większa bo, wylęgarnie nie chcą odbierać jaj wylęgowych, więc również są poddawane utylizacji bo zgodnie z prawem unijnym nie mogą w takiej sytuacji trafić do klientów.
Gazeta Wyborcza skontaktowała się z właścicielką wylęgarni pod Mławą, która potwierdziła obawy dotyczące utylizacji. Powiedziała, że jeżeli będzie taka konieczność, to gazowanie zleci pracownikom. Dotychczas taka sytuacja zdarzyła jej się tylko raz - podczas ptasiej grypy. Inna, wspomniana w reportażu wylęgarnia bojlerów zagazowała przed świętami 150 tysięcy piskląt. To dopiero początek, a z podobnym problemem borykają się fermy i wylęgarnie w całej Polsce. Jak przewiduje Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, "na koniec kwietnia w chłodniach będzie zalegało 120 tysięcy ton dodatkowego mięsa drobiowego".
W cotygodniowym (6-12.04) raporcie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa możemy przeczytać, że od połowy marca w skupie tanieje żywiec drobiowy. W drugim tygodniu kwietnia 2020 r. cena zakupu kurcząt brojlerów wyniosła
3,13 zł/kg i była o 3% niższa niż tydzień wcześniej i o 10% niższa niż przed miesiącem, a w odniesieniu do notowań sprzed roku ceny kurcząt były niższe o 10%. Również od połowy marca odnotowano spadek cen zbytu tuszek kurcząt. W okresie 6-12 kwietnia tuszki kurcząt zbywano przeciętnie po 3,96 zł/kg, o 5% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 37% taniej niż przed miesiącem oraz o 31% taniej niż przed rokiem.