„Rozwijam projekt dyplomowy Buraki Lab, który powstał w 2017 roku, a teraz przekształcił się w startup o nazwie Waste Lab. Nadal zajmujemy się przede wszystkim tworzeniem materiałów z produktów ubocznych, powstających w procesie wysładzania cukru, ale interesują nas też różnego rodzaju odpady. Współpracujemy z przedsiębiorstwami, które w wyniku swojej produkcji je generują, i tworzymy z nich innowacyjne produkty”, mówiła w wywiadzie dla SWPS.
Obecnie największym odpadem w polskim rolnictwie są liście buraka cukrowego. Jaśkiewicz udało jej się opracować formułę wytwarzania biomateriałów z produktów ubocznych wytwarzanych podczas przetwarzania buraków cukrowych – liści i pulpy buraczanej.
Jak zapewnia projektantka z pulpy buraczanej można wyprodukować wiele różnych przedmiotów, między innymi doniczki, naczynia, pojemniki na żywność, a nawet surowiec, który będzie mógł zastąpić płyty pilśniowe, zawierające szkodliwy formaldehyd. Materiał wytworzony z resztek buraków jest ekologiczny i wytrzymały.
W rozmowie zdradziła, jaki jest największy problem w trakcie projektowania:
Kryzys klimatyczny sprawił, że coraz więcej start-upów stara się opracować wykorzystanie odpadów lub ponowne przetwarzanie materiałów raz wykorzystanych. Większość z tych projektów ma być naturalną alternatywą dla tworzyw sztucznych lub pochodzenia odzwierzęcego.