Advertisement

Coraz więcej Polaków przechodzi na wegetarianizm. Opublikowano nowy raport

29-09-2020
Coraz więcej Polaków przechodzi na wegetarianizm. Opublikowano nowy raport

Przeczytaj takze

O tym, że trend na weganizm i wegetarianizm staje się coraz silniejszy, świadczy wprowadzanie na rynek kolejnych produktów roślinnych stanowiących substytut mięsa. W końcu bez popytu nie ma podaży. Znajdziemy je na półkach popularnych sklepów sieciowych, ale prace nad kolejnymi zamiennikami wciąż nie ustają. Niedawno firma Sustainable Foods ogłosiła, że udało jej się opracować mięso na bazie konopi, które w smaku przypomina kurczaka i zawiera więcej wartości odżywczych niż tradycyjne mięso. Teraz z kolei światło dzienne ujrzał raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, według którego już co dziesiąty Polak w wieku między 18 a 65 lat jest wegetarianinem, 4% badanych jest weganami, zaś kolejne 10% planuje wypróbować dietę wegetariańską jeszcze w tym roku.

Korzyści wegetarianizmu

Jednym z silnych argumentów, dlaczego wegetarianizm jest dobrym rozwiązaniem (oprócz korzyści środowiskowych), jest jego korzystny wpływ na działanie układu odpornościowego. Tak wynika z tegorocznych badań immunologów Polskiej Akademii Nauk.
– Branża produktów i usług związanych z żywieniem opartym na produktach roślinnych cały czas bardzo prężnie się rozwija. Rynek roślinnych dań gotowych oraz bezmięsnych produktów do samodzielnego przygotowywania posiłków rośnie właściwie z dnia na dzień. Wyniki raportu odzwierciedlają się również w zamówieniach naszych klientów. Na przestrzeni ostatniego roku sprzedaż zestawów wegetariańskich i wegańskich Kukuła Healthy Food wzrosła o około 50%. Miesięcznie jest to około 5% wzrostu. W tym segmencie przewiduję około 70% wzrostu w skali 2020 roku, mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.

Kto i gdzie najchętniej wybiera dietę wegetariańską?

Według statystyk sprzedaży Kukuła Healthy Food najwięcej zamówień na diety wykluczające mięso bez podziału na kobiety i mężczyzn przypada na województwa mazowieckie i pomorskie. W przypadku podziału na płeć diety roślinne chętniej zamawiają kobiety.
– Dieta wegetariańska plasuje się na drugim miejscu wśród najchętniej zamawianych programów dietetycznych przez kobiety na Pomorzu, Warmii i Mazurach. Na Mazowszu zajmuje trzecie miejsce. Obserwujemy także znaczący wzrost zamówień diet wykluczających mięso również wśród mężczyzn, jednak w przypadku panów w całej Polsce „pierwsza trójka” od wielu miesięcy pozostaje niezmienna: pierwsze miejsce zajmuje dieta optymalna bez żadnych wykluczeń, na drugim jest dieta dla aktywnych ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię, a na trzecim dieta o obniżonej zawartości węglowodanów, dodaje Kukuła.

Popularność zdrowia i aktywności

Według raportu Kukuła Healthy Food aż 60% Polaków stara się zdrowo odżywiać na co dzień, a 47% zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Dla 48% badanych o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, zaś dla 24% jest to uprawianie sportu, a 23% wymienia spokojny tryb życia. Rozumienie zdrowej żywności opiera się przede wszystkim na skojarzeniu ze świeżymi produktami, bez konserwantów oraz o obniżonej zawartości cukru i soli. Blisko połowa z nas (44%) stara się odżywiać „sezonowo”, wybierając produkty i dania z najbardziej dostępnych o danej porze roku składników.
*Raport „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”. Badanie zostało zrealizowane w 2020 roku
na reprezentatywnej grupie 1020 Polaków w wieku 18-65 lat.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement