Advertisement

Dwie trzecie Brytyjczyków woli żyć krócej niż zrezygnować z jedzenia mięsa

Autor: Monika Kurek
06-05-2021
Dwie trzecie Brytyjczyków woli żyć krócej niż zrezygnować z jedzenia mięsa

Przeczytaj takze

„No Meat May" to globalna kampania charytatywna, która od 2013 roku zachęca ludzi na całym świecie do podjęcia majowego wyzwania i zrezygnowania z jedzenia mięsa na 31 dni. Z okazji tegorocznego wyzwania brytyjska firma sondażowa One Poll przepytała dwa tysiące Brytyjczyków na temat diety wegańskiej i wegetariańskiej. Wyniki są dość zaskakujące.

„Kobieca" dieta roślinna i „męskie" jedzenie mięsa

Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie kampanii charytatywnej „No Meat May", dwie trzecie Brytyjczyków wolałoby żyć 5-10 lat krócej niż zrezygnować z jedzenia. Mało tego, więcej niż jeden na 20 mężczyzn przyznał, że wolałby pójść do więzienia niż przestać jeść mięso. Podobną deklarację złożyło 11 proc. badanych mężczyzn w wieku 25-34 lat. Natomiast 18 proc. respondentów płci męskiej stwierdziło, że mogliby przestać jeść mięso, jeżeli wpłynęłoby to korzystnie na ich życie seksualne (18 proc.) lub zdrowie (35 proc.).
- To badanie pokazuje, jak duża przepaść dzieli naukę oraz opinię publiczną w kwestii jedzenia mięsa. Jedzenie mięsa, a zwłaszcza czerwonego bądź przetworzonego mięsa, zwiększa ryzyko zachorowania, więc popularność tego typu mitów i wierzeń na temat diety wegańskiej jest bardzo niepokojąca. Niewątpliwie jest to efekt wielu lat skutecznej kampanii marketingowej prowadzonej przez biznes mięsny, powiedział Dr Shireen Kassam, założyciel Plant Based Health Professionals UK.
Okazuje się, że duże znaczenie ma również to, jak postrzegamy jedzenie mięsa. Według mężczyzn i kobiet przypytanych przez One Poll, dieta oparta na produktach roślinnych jest dużo bardziej „kobieca" niż „męska". Więcej niż jeden na dziesięciu mężczyzn wierzy, że niejedzenie mięsa mogłoby negatywnie na ich... męskość.
Dalej robi się jeszcze ciekawiej, ponieważ 39 proc. respondentek i 37 proc. respondentów wolałoby, aby ich druga połówka nie była weganinem lub weganką, podczas gdy aż 39 proc. w ogóle nie zdecydowałoby się na taki związek. Do pójścia na randkę z weganinem lub wegankę byli równie niechętni badani obu płci w wieku 25-34 lat (54 proc.) oraz w wieku 35-44 lat (46 proc.). Co ciekawe, chociaż osoby powyżej 65 roku są mniej skore do rezygnacji z jedzenia mięsa, jedynie 27 proc. badanych z tej grupy nie chciałoby, aby ich partner był weganinem lub weganką.
Równocześnie 30 proc. mężczyzn i 22 proc. kobiet wierzy, że człowiek jest istotą mięsożerną i jedzenie mięsa leży w jego naturze. Do rezygnacji z mięsa mogłyby ich skłonić np. korzyści zdrowotne. Połowa badanych ma co najmniej jedną znajomą będącą wegetarianką lub weganką, a 38 proc. ankietowanych ma co najmniej jednego znajomego niejedzącego mięsa. W przypadku osób powyżej 65 roku życia jest to odsetek na poziomie 15. proc. (wegetarianin) i 6. proc. (weganin). Dla większości kobiet zdrowie jest czynnikiem decydującym w wyborze diety roślinnej.
Badani obu płci byliby w stanie zrezygnować z jedzenia mięsa, gdyby wpłynęło to korzystnie na ich zdrowie (38 proc.), gdyby zmniejszyło to szansę zachorowania na raka (36 proc.) lub gdyby dzięki temu stracili na wadze (33 proc.). Chociaż 78 proc. ankietowanych stwierdziło, że dba o środowisko, zaledwie 26 proc. jest gotów zrezygnować z mięsa. Badanie wykazało również, że coraz więcej młodych ludzi decyduje się na dietę roślinną, do czego przyczynia się m.in. polityka prowadzona przez brytyjskie supermarkety. 21 proc. osób w wieku 16-34 lat i 8 proc. osób powyżej 65 roku życia je mięso, ponieważ czuje presję społeczną i chcą się wpasować w społeczeństwo.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement