„– „Badania pokazują, że w Kanadzie prawie dwie trzecie resztek jedzenia, które trafiają do kuchni, mogło zostać zjedzone. Widząc, ile odpadów powstaje w jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, postanowiliśmy zainspirować Kanadyjczyków, nadając skrawkom jedzenia inny wygląd i oferując nowe, kreatywne sposoby na ograniczenie marnotrawienia żywności w domu”, powiedziała Johanna Andren, dyrektorka marketingu IKEA w Kanadzie.
Kanadyjski oddział IKEA donosi też, że chce aktywnie ograniczać marnowanie żywności w swoich restauracjach i usługach gastronomicznych. Marka ograniczyła do tej pory marnowanie żywności o 31% w całym kraju i jest na dobrej drodze do osiągnięcia 50% do końca tego roku.
„– „Żywność jest cenna. Wierzymy, że każdy w łańcuchu żywnościowym ma do odegrania rolę w zapobieganiu i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Dostarczając nowe rozwiązania i czerpiąc z pasji naszych współpracowników i klientów, możemy pomóc sprostać wyzwaniom związanym z marnotrawieniem żywności w Kanadzie”, powiedziała Melissa Barbosa, kierownczka ds. zrównoważonego rozwoju IKEA w Kanadzie.
W projekcie IKEA ScrapsBook brało udział 10 szefów kuchni z Ameryki Północnej, m.in. Craig Wong, Trevor Bird i Adrian Forte. Każdy kucharz wymyślił pięć przepisów, dzięki czemu książka jest bogata w pomysły z różnych kultur kulinarnych. Marka chce zachęcić ludzi do ograniczenia marnowania żywności i podsuwa im pomysły na gotowe dania.
W ramach projektu Scrapcooking, IKEA przygotowała też cykl wspólnych spotkań live z kucharzami zaangażowanymi w tworzenie książki. W każdą niedzielę od 11 kwietnia do 2 maja, jeden z nich będzie wykonywał wybrany przez siebie przepis, a wszystko będzie transmitowane na Instagramie IKEA. Terminy spotkań i goście: 11 kwietnia – Trevor Bird, 18 kwietnia – Christa Bruneau-Guenther, 25 kwietnia – Adrian Forte, 2 maja – Craig Wong.
My na początek zachęcamy do obejrzenia spotu promocyjnego książki i przekonania się, jak smakowicie mogą wyglądać dania z resztek jedzenia. Bardzo ciekawi nas też, jakimi przepisami do takiego projektu podzieliliby się nasi polscy mistrzowie kulinarni!