Advertisement

IKEA wydała darmową książkę kucharską z pomysłami na dania z resztek kuchennych

31-03-2021
IKEA wydała darmową książkę kucharską z pomysłami na dania z resztek kuchennych

Przeczytaj takze

IKEA od kilku lat prowadzi działania w kierunku bycia bardziej ekologiczną marką: ze sprzedaży wycofano już plastikowe słomki, nigdzie nie dostaniemy już także papierowej wersji ich katalogu. W dalszej perspektywie IKEA chce stać się biznesem o obiegu zamkniętym i nie wyrządzać już planecie więcej szkód (firma chce zrealizować plan do 2030 roku). Tym razem kanadyjski oddział marki skupił się na problemie marnowania żywności. IKEA wprowadziła książkę kucharską zatytułowaną „ScrapsBook”, która zawiera przepisy na wyjątkowe dania zrobione tylko z resztek i nakłania swoich klientów do eksperymentowania w kuchni w duchu zero waste.

Gotowanie w duchu zero waste

– „Badania pokazują, że w Kanadzie prawie dwie trzecie resztek jedzenia, które trafiają do kuchni, mogło zostać zjedzone. Widząc, ile odpadów powstaje w jednym z najważniejszych pomieszczeń w domu, postanowiliśmy zainspirować Kanadyjczyków, nadając skrawkom jedzenia inny wygląd i oferując nowe, kreatywne sposoby na ograniczenie marnotrawienia żywności w domu, powiedziała Johanna Andren, dyrektorka marketingu IKEA w Kanadzie.
Kanadyjski oddział IKEA donosi też, że chce aktywnie ograniczać marnowanie żywności w swoich restauracjach i usługach gastronomicznych. Marka ograniczyła do tej pory marnowanie żywności o 31% w całym kraju i jest na dobrej drodze do osiągnięcia 50% do końca tego roku.
– „Żywność jest cenna. Wierzymy, że każdy w łańcuchu żywnościowym ma do odegrania rolę w zapobieganiu i ograniczaniu marnotrawienia żywności. Dostarczając nowe rozwiązania i czerpiąc z pasji naszych współpracowników i klientów, możemy pomóc sprostać wyzwaniom związanym z marnotrawieniem żywności w Kanadzie, powiedziała Melissa Barbosa, kierownczka ds. zrównoważonego rozwoju IKEA w Kanadzie.

Pomysły dla każdego

W projekcie IKEA ScrapsBook brało udział 10 szefów kuchni z Ameryki Północnej, m.in. Craig Wong, Trevor Bird i Adrian Forte. Każdy kucharz wymyślił pięć przepisów, dzięki czemu książka jest bogata w pomysły z różnych kultur kulinarnych. Marka chce zachęcić ludzi do ograniczenia marnowania żywności i podsuwa im pomysły na gotowe dania.
Książka jest bezpłatna i można ją pobrać w angielskiej wersji językowej ze strony IKEA.ca/Scrapcooking, w Apple Books i w aplikacji Google Play Books. Elektroniczna wersja zawiera 50 przepisów. Dla członków IKEA Family marka uruchomiła ponadto konkurs, w którym można wygrać limitowane, rozszerzone, fizyczne wydanie książki.
W ramach projektu Scrapcooking, IKEA przygotowała też cykl wspólnych spotkań live z kucharzami zaangażowanymi w tworzenie książki. W każdą niedzielę od 11 kwietnia do 2 maja, jeden z nich będzie wykonywał wybrany przez siebie przepis, a wszystko będzie transmitowane na Instagramie IKEA. Terminy spotkań i goście: 11 kwietnia – Trevor Bird, 18 kwietnia – Christa Bruneau-Guenther, 25 kwietnia – Adrian Forte, 2 maja – Craig Wong.
My na początek zachęcamy do obejrzenia spotu promocyjnego książki i przekonania się, jak smakowicie mogą wyglądać dania z resztek jedzenia. Bardzo ciekawi nas też, jakimi przepisami do takiego projektu podzieliliby się nasi polscy mistrzowie kulinarni!
/tekst: Greta Wolny/
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement