Komisja Europejska przyjęła nową strategię Farm to Fork na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu produkcji żywności. Mówi się, że strategia została wzmocniona przez nowo opublikowaną strategię różnorodności biologicznej, mającą na celu zbliżenie przyrody, rolników, przedsiębiorstw i konsumentów oraz wspólne działania na rzecz zrównoważonej przyszłości.
Pierwotnie planowano opublikować strategię w marcu 2020 r., Ale z powodu komplikacji spowodowanych pandemią koronawirusa (COVID-19) opóźniono ją do „w połowie maja”. W ciągu kilku tygodni od ogłoszenia ogłoszenia o opóźnieniu organizacje i grupy wspierające nalegały, aby Farm to Fork została potraktowana priorytetowo i zawierała zestaw kluczowych czynników wspierających ogólny rozwój europejskiego systemu żywnościowego.
Teraz, zgodnie z Europejskim Zielonym Ładem (EU Green Deal), strategia Farm to Fork przewiduje konkretne działania i zobowiązania Unii Europejskiej, która chce tak przekształcić systemy żywności, by stały się one globalnym standardem zrównoważonej konkurencji, ochrony zdrowia ludzi i planety. Ważne dla Komisji Europejskiej jest także utrzymanie wszystkich podmiotów w łańcuchu produkcji żywności.
Strategia Farm to Fork ma na celu umożliwienie przejścia na zrównoważony system żywnościowy UE, który zabezpiecza bezpieczeństwo żywnościowe i zapewnia dostęp do dobrej diety pochodzącej ze zdrowej planety. Ma on na celu zmniejszenie śladu środowiskowego i klimatycznego systemu żywnościowego UE i wzmocnienie jego odporności, ochronę zdrowia obywateli i zapewnienie źródeł utrzymania podmiotom gospodarczym.
Cele wyznaczone przez twórców koncepcji to między innymi zmniejszenie o 50 procent stosowania pestycydów, redukcja o 20 procent zużycia nawozów, 50-procentowa redukcja sprzedaży środków przeciwdrobnoustrojowych stosowanych w hodowlach i akwakulturze, oraz nakaz, by 25 procent gruntów rolnych było wykorzystywane pod uprawy organiczne.
Zaproponowano również środki zapewniające obywatelom UE najłatwiejszą opcję zdrowego żywienia, w tym ulepszone etykietowanie w celu lepszego zaspokojenia potrzeb informacyjnych konsumentów na temat zdrowej, zrównoważonej żywności.
Z roku na rok wegetarianizm i weganizm stają się podstawą nawyków żywieniowych coraz większej liczby osób. Powody bywają różne, jednak coraz częściej główną przyczyną zmiany diety jest walka z kryzysem klimatycznym. Rezygnacja z nieodpowiedzialnej produkcji mięsa również ma znaczenie do paru założeń Farm to Fork – strategia popiera ograniczanie spożywania mięsa bądź całkowite odstawienie tego elementu z diety.