Advertisement

Niemiecka lodziarnia sprzedaje... lody o smaku świerszcza

Autor: Monika Kurek
06-03-2023
Niemiecka lodziarnia sprzedaje... lody o smaku świerszcza
W Polsce trwa awantura o jadalne owady, a za granicą biznes kwitnie.
W styczniu Unia Europejska zezwoliła na sprzedaż mąki ze świerszczy oraz produktów na jej bazie. Wcześniej na liście nowej żywności znalazły się larwy chrząszcza mącznika młynarka, szarańcza wędrowna i świerszcz domowy.
Nowa dyrektora UE zainspirowała Thomasa Micolino, właściciela lodziarni Rino w Rottenburgu nad Neckarem, do wprowadzenia lodów o smaku świerszcza. Lody przygotowywane są ze śmietany kremówki, ekstraktu waniliowego i miodu. Na górze znajduje się posypka z całych suszonych świerszczy. Opracowanie formuły zajęło właścicielowi aż cztery miesiące.
Jestem ciekawski i chcę wszystkiego spróbować. Jadłem różne rzeczy i niektóre były naprawdę dziwne. Świerszcze to coś, czego zawsze chciałem spróbować, także w postaci lodów, powiedział Micolino w rozmowie z niemiecką agencją dpa.
Choć dla wielu osób może wydawać się to szokujące, klienci lodziarni Rino są przyzwyczajeni do eksperymentów Micolino. Wcześniej mężczyzna serwował już klientom lody o smaku wątróbki czy... gorgonzoli.
Ci, którzy ich próbują, reagują bardzo entuzjastycznie. Mam klientów, którzy codziennie przychodzą po gałkę świerszczowych, przekonuje.
Szacuje się, że do 2030 roku rynek jadalnych owadów będzie wart blisko 10 miliardów dolarów.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement