Opasły Tom to jedna z kilku warszawskich restauracji rodziny Kręglickich, którzy działają na polskim rynku gastronomicznym od niemal 30 lat. Zaprojektowany przez Buck.Studio lokal w nowej odsłonie budzi duże zainteresowanie, również na świecie. Na dizajn tej restauracji zwróciły uwagę prestiżowe zagraniczne media poświęcone architekturze.
Opasły tom działał przez 7 lat przy ulicy Foksal w Warszawie, teraz jego nastrojową i zachwycającą estetyką odsłonę możemy podziwiać pod nowym adresem - Wierzbowa 9 - gdzie wcześniej mieściła się księgarnia PIW, a przed wojną w tym miejscu znajdowała się restauracja „Oaza” słynąca z kabaretu i dansingu.
Nowy dwupoziomowy lokal został stworzony przez Buck.Studio, wielokrotnie nagradzaną pracownię architektoniczną z Wrocławia. Na swoim koncie mają już kilka realizacji gastronomicznych, m.in. okrzyknięte najpiękniejszą restauracją świata w 2017 roku „Campo” oraz cukiernię „NANAN”, której minimalistyczne wnętrze wygląda niczym z kadr z filmu Wesa Andersona.
Opasły Tom to pierwsza gastronomiczna realizacja wykonana przez Buck.Studio w Warszawie. Charakterystyczną cechą lokalu są ściany obłożone aksamitem opinającym się na falistych blachach. W ten sposób wykończone jest niemal każde pomieszczenie, które odróżnia tylko kolor tkaniny, dzięki temu przestrzeń podzielona na kilka osobnych pomieszczeń stanowi spójną całość. Nastrój miejsca budują specjalnie zaprojektowane meble z topolowej czeczoty, drewniane parkiety, oryginalne oświetlenie, w którego skład wchodzą autorskie lampy stworzone z kilku nakładających się na siebie białych kloszy, a także wyszukana i stonowana kolorystyka, która nadaje restauracji wyrazu i szykowności, a jednocześnie zachowuje jej przytulny i bezpretensjonalny charakter.
Na górze lokalu znajduje się największa sala z wielkimi oknami z widokiem na Teatr Wielki oraz bar z czytelnią idealną na deser lub aperitif. Na niższym piętrze można się nieco ukryć w sali miodowej oraz podejrzeć pracę kuchni. Znajduje się tam również chłodnia z winami. W lokalu zaprojektowany został sekretny pokój, który jest historycznym ukłonem w stronę dawnej „Oazy”.
W restauracji zarządzanej przez Olgę Kręglicką serwowana jest tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Szefową kuchni jest Flavia Borawska, pół-Polka, pół-Włoszka, absolwentka szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie, która swoje kulinarne doświadczenie zbierała miedzy innymi we Florencji.