Advertisement

Ranking najlepszych pierogów świata – polskie pierogi bardzo wysoko

Autor: Monika Kurek
12-04-2024
Ranking najlepszych pierogów świata – polskie pierogi bardzo wysoko
Taste Atlas to przewodnik po lokalnych kuchniach. Dzięki rankingom publikowanym na Taste Atlas, internauci z całego świata wiedzą, których dań koniecznie muszą spróbować, a których lepiej unikać.
W rankingu najlepszych pierogów i klusek świata zajęliśmy szóste miejsce. To jedyne, europejskie danie, które znalazło się w TOP 10. Jakie potrawy nas wyprzedziły? Korona trafiła do indonezyjskich siomay – rybnych pierożków gotowanych na parze, podawanych z sosem orzechowym.
Na drugim miejscu uplasowały się chińskie guotie, nadziewane mieloną wieprzowiną, kapustą i imbirem. Podium zamyka tangbao, czyli kolejny chiński przysmak. Pod hasłem tangbao kryją się puszyste pierogi, wypełnione bulionem. Na czwartym miejscu mamy smażone japońskie gyoza hamamatsu, a na piątym – chińskie jiaozi.
Na szóstej pozycji są nasze polskie pierogi. Poniżej znajdziecie uzasadnienie Taste Atlas:
„Kiedyś potrawa jedzona przez chłopów, dziś jedno z uwielbianych polskich dań. Każda rodzina ma własną interpretację nadzienia, którą ogranicza wyłącznie wyobraźnia szefa kuchni. Pierogi mogą być słodkie, wytrawne lub pikantne. Do najbardziej popularnych wypełnień zaliczają się m.in. ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kapusta kwaszona. Pierogi na słodko mogą być wypełnione różnymi owocami takimi jak truskawki czy jagody. Zgodnie z tradycją pierogi to jedno z 12 dań, które podawane są na Boże Narodzenie. Wówczas cały posiłek musi być bezmięsny, więc nadzienie zazwyczaj składa się z grzybów i kapusty”.
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement