Advertisement

Śródziemnomorska kuchnia w duchu comfort food? Warmut prezentuje tapasowe nowości na wynos

15-04-2021
Śródziemnomorska kuchnia w duchu comfort food? Warmut prezentuje tapasowe nowości na wynos

Przeczytaj takze

O tym, że pandemia odebrała nam prawo do przesiadywania w ukochanych lokalach nikomu nie trzeba przypominać. Jednym z takich miejsc jest kultowy Warmut. Zanim znów będziemy mogli cieszyć się jego stylowym wnętrzem, sącząc przy barze słynne koktajle na bazie wermutu, możemy przenieść atmosferę stołecznej restauracji do własnej jadalni. W jaki sposób? Restauracja proponuje nowości w menu, skomponowane specjalnie z myślą o daniach na wynos.
– „Obecnie (mimo, że bardzo byśmy chcieli) nie mamy możliwości serwowania wermutu na lodzie przy barze, ale na całe szczęście tak samo dobrze sprawdza się on na talerzu i znajdziecie go jako składnik wielu naszych potraw. Trzeba pamiętać, że jedzenie pełni ważną rolę socjalną. Szczególnie teraz, gdy możliwości spędzania wolnego czasu jest znacznie mniej, wspólne kolacje, obiady, a nawet śniadania to opcja idealna na spędzenie czasu w gronie przyjaciół, podsumowuje Krzysiek Stelmach, założyciel Warmutu.
W karcie pojawią się zestawy w tapasowym stylu, złożone z wielu przekąsek. Zaskoczeni? W końcu Warmut to też pełnoprawna gastronomia, o czym redakcja K MAG-a zdążyła się już przekonać podczas licznych wspólnych spotkań (od serwowanych przez lokal przysmaków dzieli nas zaledwie jedno piętro). Zimą testowaliśmy sycące, warmutowe burgery. Wiosną lokal postawił na wyjątkowe nowości i eklektyczny wybór dań.

Kalmary, małże i... de volaille

Jak przystało na specjalistów od śródziemnomorskiej kuchni, w karcie pojawił się zestaw „Set prosto z morza" składający się z kalmarów w tempurze, dorsza w panko, małży w tempurze oraz chipsów z wakame. Propozycja dla wyznawców teorii, że „obiad bez mięsa to nie obiad", to zestaw „Konkretny set" – mini corn-dogi z frankfurterką, skrzydełka z kurczaka, chorizo karmelizowane w wermucie oraz frytki. Miłośnikom kuchni roślinnej do gustu powinien przypaść „Set roślinny", czyli zestaw złożony z kalafiorków w panko, frytek z batatów, panierowanych oliwek i karmelizowanych karczochów w białym wermucie z kaparami, rozmarynem i chili. Zbyt wymyślnie? Warmut troszczy się również o fanów bardziej tradycyjnych smaków. Na wynos zamówimy na przykład pysznego kotleta de volaille. W przygotowaniu są również inne pozycje, które będą nawiązywały do uwielbianych klasyków.

Jak zamawiać?

Wariacje na temat hiszpańskiego tapas, owoce morza podane w niezobowiązujący sposób, a może sprawdzone, rodzime potrawy? Wszystkie te dania można zamówić za pomocą aplikacji Bolt, Wolt, Uber Eats i Pyszne.pl. Jeśli zaś interesuje was odbiór osobisty przy Marszałkowskiej 45/49, zawsze możecie zadzwonić bezpośrednio pod numer 515 210 223. W ten sposób jeszcze bardziej wesprzecie swój ulubiony lokal w trudnych czasach. Zatem, zanim Warmut otworzy się dla gości, co powiecie na śródziemnomorską kolację w domu?
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement