EcoBean to polski startup tworzony przez profesjonalistów i naukowców z Politechniki Warszawskiej. Kawowe odpady otrzymuje od lokalnych kawiarni, a następnie przetwarza je na brykiet, żeby docelowo pozyskać energię z jego spalania.
Początkowo w ramach współpracy z EcoBean, Starbucks Polska będzie przekazywać producentom fusy z 22 kawiarni w Warszawie w tzw. EcoBoxach, a po przetworzeniu wrócą tam w formie słomek. To jednak nie koniec drogi tego surowca, ponieważ po wykorzystaniu ponownie trafi w ręce naukowców ze startupu i przerobiony zostanie na wspomniany już brykiet, a niewykluczone jest, że w przyszłości także na inne produkty.
W odpowiedzi na nowe zasady, w wielu restauracjach zaczęto korzystać ze słomek papierowych. Jest to dużo lepsza alternatywa dla produktów plastikowych, jednak wciąż obciążająca dla planety. Z pomocą przychodzą właśnie takie startupy jak EcoBean, których działania mogą pomóc w dostarczeniu jeszcze bardziej ekologicznych rozwiązań.