„– Aby zgubić zbędne kilogramy nie tylko skutecznie, ale i bez efektu jo-jo, powinniśmy skupić się przede wszystkim na budowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Komponowanie zdrowych, urozmaiconych i odpowiednio zbilansowanych posiłków, włączenie aktywności fizycznej do codziennego trybu życia oraz znalezienie równowagi między pracą a odpoczynkiem to podstawa nie tylko zdrowej, ale również szczupłej sylwetki –”, podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.
Pamiętajmy, że zalecane przez dietetyków tempo utraty masy ciała to 0,5-1 kg na tydzień. Tylko powolny i systematyczny spadek kilogramów gwarantuje pozbycie się ich skutecznie. Przy trwałej zmianie stylu życia (a w szczególności nawyków żywieniowych) nie będzie nam także groził tzw. efekt jo-jo. Do zdrowych, codziennych nawyków, które powinniśmy wprowadzić na stałe do naszego życia, można zaliczyć:
1. Zjadanie 4-5 odpowiednio zbilansowanych posiłków co 3-4 godziny.
2. Wypijanie co najmniej 1,5 litra wody.
3. Codzienna, umiarkowana aktywność fizyczna (30-45 minut).
Dzięki tym drobnym zmianom pierwsze efekty odchudzania – a także lepszego samopoczucia – powinniśmy zauważyć już po 2-3 tygodniach, co dodatkowo zmotywuje do dalszego działania.
Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) zaleca, by podstawą naszych posiłków były warzywa i owoce, które powinny być obecne w każdym posiłku. Kolejne elementy to pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso i chudy nabiał. IŻŻ zachęca do ograniczenia spożycia czerwonego mięsa oraz tłuszczy zwierzęcych na rzecz jaj, chudych ryb, roślin strączkowych oraz dobrej jakości olejów roślinnych.
„– Zimą osobom na diecie redukcyjnej szczególnie polecam gęste i sycące, wielowarzywne zupy z dodatkiem kasz lub roślin strączkowych. Warto dodać do nich np. imbir, który ma właściwości antybakteryjne i rozgrzewające. Dobrym wyborem będą też grillowane lub gotowane na parze warzywa z indykiem, dorszem lub sandaczem. W ramach przekąsek o tej porze roku szczególnie polecam owoce cytrusowe, jabłka i orzechy. Pamiętajmy również, by w codziennym menu unikać produktów wysoko przetworzonych, a także nadmiaru soli i cukru –”, podsumowuje Chybzińska.