Krakowska restauracja prowadzona jest przez Przemysława Klina, który „miał okazję i przywilej mieszkania w najbardziej ekscytujących miejscach i uczenia się od najlepszych”. Zawsze jednak pragnął wrócić kiedyś w rodzinne strony. Podczas wizyty w restauracji można skorzystać z menu degustacyjnego (ceny wahają się w granicach od 550 do 590 zł) oraz selekcji win. Do dyspozycji gości są ponadto specjalności: ostrygi, kawior i selekcja polskich serów.
Dotychczas Bottiglieria 1881 była jedyną polską restauracją z gwiazdką Michelin. Odznaczenie posiadały również restauracje Atelier Amaro i Senses, lecz zamknęły się one podczas pandemii koronawirusa.
Teraz swoje pierwsze gwiazdki Michelin otrzymały aż dwie nowe restauracje. Pierwszą z nich jest warszawska Nuta, która została otwarta tuż po przerwie spowodowanej pandemią. Jej twórcą jest pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra. Warto podkreślić, że prowadzona przez niego wcześniej restauracja Sense pięć razy z rzędu zdobywała gwiazdkę przewodnika Michelin. „Smaki i konsystencje z całej Polski łączą się z włoskim dziedzictwem i zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej szefa kuchni, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą” – brzmi uzasadnienie.
„Kocham Polskę i Polaków, i dlatego niezwykle się cieszę, że mogę przyczyniać się do promowania polskiego jedzenia na świecie”, mówi Andrea Camastra, cytowany w oficjalnej informacji prasowej.
Drugą restauracją z gwiazdką Michelin jest poznańska Muga, która funkcjonuje od 2014 roku. Jej znakiem charakterystycznym są autorskie kreacje uwzględniające sezonowość oraz europejskie trendy. Szef kuchni i jego współpracownicy przykładają szczególną wagę do estetyki podania i harmonijnego łączenia smaków. „Można wyczuć głębie, elegancję, wyrafinowanie i dbałość o proporcje w przygotowaniu dań takich jak przegrzebki z sałatą morską i komosą ryżową czy pieczona kaczka z burakiem i czarnym bzem” – zachwycają się inspektorzy Michelin.
Oprócz tego przyznano sześć wyróżnień Bib Gourmand. Trafiły one do krakowskiego MOLAM, poznańskiej Fromażerii i poznańskiej TU. REStAURANT, a także warszawskich lokali: Koneser Grill, Le Bracia oraz Kieliszki na Próżnej.