Advertisement

Robaki na liście „nowej żywności” UE. Wkrótce na naszych talerzach, nawet bez naszej wiedzy?

05-05-2021
Robaki na liście „nowej żywności” UE. Wkrótce na naszych talerzach, nawet bez naszej wiedzy?

Przeczytaj takze

Unia Europejska zdecydowała, że larwy chrząszcza mącznika młynarka zostały dodane do listy „nowej żywności”. Decyzja spowodowała, że na sklepowych półkach będą mogły znaleźć się nie tylko suszone larwy w całości. W formie sproszkowanej mogą zostać użyte jako składnik makaronu, ciastek czy ekologicznych „kotletów”.

Larwy zrównoważonym źródłem pożywienia

Zanim Unia Europejska podjęła decyzję o wpisaniu larw do katalogu „nowej żywności”, zostały one przebadane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Według badań, są one bogatym źródłem białka, tłuszczu i błonnika, a co za tym idzie, mogą służyć nam jako „zrównoważone źródło pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla”. Czyli mogą one zostać zdrową alternatywą na przykład dla czerwonego mięsa. Na larwy mącznika muszą jednak uważać niektóre osoby uczulone na krewetki i roztocza. Gdy tylko rozporządzenie wejdzie w życie, suszone robaki dostępne będą na sklepowych półkach. I to nie tylko w całości – mogą być składnikiem produktów takich jak makaron, a nawet niektórych ciastek.

Jak smakują larwy mącznika?

Owad jest jednym z najłatwiejszych w hodowli i jest powszechnie stosowany między innymi w akwarystyce czy wędkarstwie. W wielu krajach docenia się jego walory smakowe. Dzięki temu, że w smaku przypomina orzechy i słonecznik, larwa mącznika może być dodatkiem do słodyczy oraz być bazą dań stir-fry.
Mącznik młynarek to chrząszcz z rodziny czarnuchowatych, którego larwy osiągają rozmiar do 30 milimetrów. Już od dłuższego czasu wiele osób na czele z ekspertami ONZ mówi o tym, że spożywanie owadów mogłaby zarówno zmniejszyć zanieczyszczenia, jak i pomóc w pokonaniu głodu na świecie.

Czym właściwie jest „nowa żywność”

Termin „nowa żywność” (ang. novel food) to produkty, które nie były stosowane w Unii Europejskiej na szeroką skalę w celach konsumpcyjnych przed 15 maja 1997 roku. Jest to na przykład żywność, która powstała z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji. Poza tym, do katalogu „nowej żywności” zalicza się tradycyjną żywność innych państw, która w Unii Europejskiej nie została wprowadzona do masowego obrotu.
/tekst: Daniel Rabiczko/
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement