Przewodnik „Main Cities of Europe” od lat prezentuje wybrane lokale w miasta Europy. W tym roku po raz pierwszy w historii gwiazdkę otrzymała krakowska restauracja. Jest to Bottigilera 1881, miejsce, które słynie przede wszystkim z kuchni polskiej i wykorzystania lokalnych produktów. W ofercie lokalu znajdziemy także szeroki wachlarz starannie wyselekcjonowanych win. Za wyśmienitą kuchnie w Bottiglierii odpowiadają head chef Przemysław Klima oraz chefowie Paweł Kras i Jakub Kojder. Managerem i głównym sommelierem jest Kajetan Zalewski.
Przypominamy, że historia prestiżowego wyróżnienia w naszym kraju sięga 2013 roku. To wtedy gwiazdkę Michelin otrzymała restauracja Wojciecha Modesta Amaro Atelier Amaro w Warszawie. Trzy lata później zaszczyt ten spotkał także restaurację Senses, w której szefem kuchni jest Włoch Andrea Camastra.
Oprócz opisów i gwiazdek, w przewodniku jest jeszcze sekcja z kategorią BIB Gourmand, która oznacza korzystny stosunek ceny do jakości. Wyróżnienie utrzymały warszawskie restauracje Ale wino, Kieliszki na Hożej, Brasserie Warszawska i Butchery and Wine, a także krakowska Zazie. W najnowszym przewodniku do tej kategorii dołączyły także Fiorentina (Kraków) i Szóstka (Warszawa). Wyróżnienie utraciły niestety Kieliszki na Próżnej w Warszawie.
Gwiazdki przyznawane przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin to najbardziej prestiżowa nagroda w branży gastronomicznej. Oceny obejmuje trzystopniowa skala oznaczana symbolem gwiazdki. Otrzymanie jednej gwiazdki oznacza bardzo dobrą restaurację z najwyższej półki. Dwie – kuchnię, która jest warta odwiedzenia. Trzy – wyśmienitą restaurację, dla której warto zaplanować specjalną podróż.
Pierwszy przewodnik Michelin ukazał się w 1900 roku i był poświęcony wyłącznie Francji. Andre Michelin zdecydował się wydać książkę, mając na celu pomoc dla kierowców podczas remontowania samochodów. Chciał ułatwić kierowcom znajdowanie miejsc, w których można się posilić i zakwaterować podczas podróży. Przewodniki od tamtego czasu są wydawane regularnie, jednak ich forma nieco się zmieniła.
Seria gastronomicznych czerwonych przewodników szczegółowo opisuje godne uwagi miejsca, które są wcześniej oceniane przez niezapowiedzianych gości – najlepszych specjalistów z branży oczywiście odwiedzających restauracje anonimowo.