Advertisement

W Krakowie prężnie działa ekologiczna Farma Miejska

Autor: Monika Kurek
19-06-2020
W Krakowie prężnie działa ekologiczna Farma Miejska

Przeczytaj takze

Polski rząd wciąż podchodzi sceptycznie do kwestii zmian klimatycznych oraz globalnego ocieplenia, a większość ekologicznych inicjatyw pochodzi od samorządów oraz zaniepokojonych obywateli, którzy mają dość bezczynności rządu i chcą dołożyć swoją cegiełkę do ratowania naszej planety.
Jedną z takich inicjatyw obywatelskich jest Krakowska Farma Miejska, która dostarcza mieszkańcom uprawiane ekologicznie warzywa z Krakowa. Paczkę może zamówić każdy, a zawartość pakunków zmienia się wraz z rytmem natury. Pracownicy używają tylko naturalnych nawozów oraz ekologicznych nasion, a także korzystają wyłącznie z ręcznych narzędzi. Warzywa można też odebrać osobiście i zobaczyć na własne oczy, jak funkcjonuje farma.

W zgodzie z naturą

- To oddolna inicjatywa, którą stworzyliśmy, bo... uwierzyliśmy, że się da! Bo wiemy, że nie ma co czekać, aż ktoś za nas zorganizuje lepiej świat. Uczymy się dużo każdego dnia wprowadzając ideę w praktykę na bieżąco. Farma powstała dla wszystkich, którzy zechcą czerpać z jej dóbr. Dlatego zapraszamy Cię do współtworzenia tego projektu - poprzez zakup paczek, abonamentów, szerzenie wieści o istnieniu farmy lub wsparcie finansowe 'po prostu'. Rośliny robią swoją robotę - rosną! Stwórzmy im do tego jak najlepsze warunki! -zachęcają twórcy Krakowskiej Farmy Miejskiej nastronie swojej zrzutki.
Założycielami Krakowskiej Farmy Miejskiej są Jacek "Brodataty" Bender, Janek Szpil oraz Apolinary Żuchowicz, których połączyło marzenie o wytwarzaniu autentycznej żywności blisko ludzi. Wcześniej każdy z panów realizował to marzenie na różne sposoby, lecz dopiero tym razem udało im się połączyć siły przy wspólnym celu. Pomysł założenia farmy narodził się w 2019 roku, ale fizycznie firma istnieje od kwietnia tego roku.
Farma wpisuje się w trend rolnictwa regeneratywnego inspirowanego permakulturą, natomiast dzięki używaniu metod market garderningu pracownicy zwiększają żywność i bioróżnorodność gleby. Dbają także o zatrzymywanie wilgoci w glebie, stosując ściółkowanie i przykrywanie upraw. Większość dostaw jest realizowana za pomocą rowerów, a w przyszłości planowany jest zakup roweru cargo. Dzięki temu minimalizują emisje związane z transportem.
Na farmie rosną m.in sałata, jarmuż, rzodkiewki, szpinak, kalarepa, rzodkiewka, marchewka, cukinia, fasola, cebula czy buraki. Krakowska Farma Miejska działa w formule Rolnictwa Wspieranego Społecznie. Co to właściwie oznacza? Warzywa są zbierane co środę i dostarczane tego samego dnia do zamawiających, natomiast co niedzielę pojawia się post z listą warzyw, które znajdą się w najbliższej paczce.
Uprawa jest prowadzona w pełni ekologicznie i wszystko zależy od tego, które warzywa są już gotowe do zbioru. Skład paczek się zmienia i tak naprawdę nigdy do końca nie wiadomo, co właściwie się w nich znajdzie. Wpływają na to różne czynniki takie jak np. pogoda lub... wizyty okolicznych zwierząt na farmie. Paczki można zamawiać jednorazowo lub w abonamencie. Cena jednej paczki wynosi 45 zł. Obecnie Krakowska Farma Miejska obsługuje tygodniowo ok. 20-30 mieszkańców Krakowa.
Jeżeli mieszkacie w Krakowie, to warto skorzystać z usług Krakowskiej Farmy Miejskiej oraz cieszyć się smakiem pysznych warzyw raptem kilka godzin po zebraniu. Inicjatywę można też wesprzeć, dokonując wpłaty na Zrzutce.
Zobaczcie, jak powstawała Krakowska Farma Miejska:
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement