Advertisement

Aż 20% ludzi deklaruje, że spędzi Święta jedząc tylko wegańskie potrawy

18-12-2020
Aż 20% ludzi deklaruje, że spędzi Święta jedząc tylko wegańskie potrawy

Przeczytaj takze

Kilka ostatnich lat to prawdziwy triumf weganizmu – nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle (weźmy na przykład rewolucyjną wegańską skórę). Coraz więcej marek wprowadza do swojej oferty produkty wegańskie, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Weganizm staje się świadomym stylem życia, wpływającym zarówno na nasze codzienne, jak i świąteczne wybory. Okazuje się, że coraz więcej osób rezygnuje z tradycyjnych świątecznych przysmaków na rzecz zamienników pochodzenia roślinnego. W wielu polskich domach wciąż obowiązuje wigilijny zwyczaj postu od potraw mięsnych – zamiast niego wybieramy najczęściej ryby, które jednak wciąż są mięsem i etyczność ich spożywania może być tak samo sporna. Szczęśliwie, całkowita rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego staje się coraz bardziej powszechna. Nadejście dnia, kiedy nawet nasi najbardziej mięsożerni dziadkowie zaakceptują wegańskie wybory swoich wnuków, wydaje się coraz bliższe.

Mięso nikomu nie jest potrzebne

Z ankiety przeprowadzonej przez angielską markę serów Applewood wynika, że jedna na pięć osób przyrządzi w tym roku całkowicie wegańską kolację wigilijną. Spośród ponad 2 tysięcy uczestników badania aż 46% zamierza przygotować przynajmniej jedno wegańskie danie, natomiast 39% po raz pierwszy rozważa wprowadzenie takiej opcji na swój wigilijny stół. Co ważne, co piąta badana osoba twierdzi, że jeśli na kolacji będzie gościć choćby jednego weganina, przyrządzi wegańskie potrawy dla wszystkich gości.
– „Byliśmy zaskoczeni wynikami naszego badania, które pokazuje, że ludzie coraz chętniej rezygnują z tradycyjnych świątecznych przysmaków na rzecz zdrowszych, często wegańskich alternatyw, powiedziała Lisa Harrison, menadżerka Applewood.

Nauka murem za weganami

Raport firmy Satsuma Loans pokazał, że świąteczna kolacja oparta wyłącznie na roślinnych produktach zmniejsza emisję gazów cieplarnianych do atmosfery aż o połowę. Tradycyjna, mięsna lub rybna Wigilia dla sześcioosobowej rodziny emituje do 23,5 kg CO2 – wegańska zaledwie 9,5 kg CO2. Autorzy badania podkreślają, że wyrzucenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego jest dla środowiska znacznie lepsze niż zakup ekologicznych produktów mięsnych oraz mlecznych.
Nie ulega wątpliwości, że dieta wegańska może być jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie negatywnego wpływu człowieka na środowisko. I jednocześnie jednym z najprostszych. W końcu żeby zmienić świat musimy zacząć od siebie.
/tekst: Dominika Trębacz/
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement