Advertisement

Francja zgłosiła bagietkę jako kandydatkę do listy niematerialnego dziedzictwa UNESCO

02-04-2021
Francja zgłosiła bagietkę jako kandydatkę do listy niematerialnego dziedzictwa UNESCO

Przeczytaj takze

Wieża Eiffla w tle, na głowie beret, a w dłoni chrupiąca bagietka. Na tym pocztówkowym wyobrażeniu paryskiej codzienności kładzie się cień – od lat siedemdziesiątych we Francji zostało zamkniętych ponad 30 tysięcy niezależnych piekarni. Aby ocalić oryginalną recepturę i tradycyjne metody wypieku, bagietka już wkrótce może trafić na listę niematerialnego dziedzictwa narodowego UNESCO.

Chrupiący symbol Francji

Jej początki datuje się na XVII wiek, ale dopiero w zeszłym stuleciu popularność wypieku gwałtownie wzrosła. Obecnie bagietka, obok croissantów, sera i wina, uchodzi za kulinarny symbol Francji. W związku z tym, francuski Minister Kultury, zamiast ocynkowanych dachów Paryża i festiwalu wina Biou d’Arbois organizowanego w regionie Jura, zarekomendował charakterystyczne pieczywo jako kandydata do wyróżnienia. Swoją decyzję uzasadnił potrzebą ochrony stojących za bagietką tradycji i stylu życia. Promocja lokalnych piekarni i działania uświadamiające skierowane do ogółu społeczeństwa mają wskrzesić znaczenie bagietki we francuskiej kulturze i zachęcić do kultywowania kulinarnych zwyczajów. Obecnie we Francji w każdej sekundzie spożywa się 320 bagietek, a roczna konsumpcja sięga 10 milionów.

Sekretne receptury kontra supermarkety

Przygotowanie tradycyjnej bagietki wymaga czasu, składników dobrej jakości oraz przekazywanej z pokolenia na pokolenie metody wypiekania. Zgodnie z dekretem francuskiego rządu z 1993 roku, autentyczne bagietki wytwarzane są wyłącznie z czterech klasycznych składników. Proces fermentacja ciasta powinnien trwać od 15 do 20 godzin, a jego odpowiednia waha się od 4 do 6 stopni Celsjusza. Podczas gdy tajniki oryginalnych receptur znają tylko nieliczni, sklepowe półki zalewają bagietkopodobne wyroby. Wraz z rozwojem supermarketów, znaczenie lokalnych piekarni drastycznie maleje, a oryginalne wypieki są coraz częściej zastępowane przez produkowane masowo, mrożone podróbki, którym daleko do smakowej doskonałości.
Zadaniem listy niematerialnego dziedzictwa UNESCO jest wyróżnienie tradycji ustnych, praktyk społecznych, rytuałów i tradycyjnego rzemiosła. Na decyzję o tym, czy bagietka dołączy do irańskich przepisów na chleb i sztuki kręcenia pizzy w powietrzu, Francuzi będą musieli poczekać do 2022 roku.
/tekst: Dominika Laszczyk/
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement