Naukowcy NASA zaczęli prace nad innowacyjnymi metodami ulepszenia farm na terenie Kalifornii. To właśnie ten obszar jest kluczowy dla produkcji żywności USA, zwłaszcza owoców i warzyw. Narzędzia wykorzystywane przez NASA mogą następnie wspomóc produkcję jedzenia także na innych kontynentach.
Kalifornia jest jednym z globalnych hotspotów w kwestii produkcji warzyw i owoców, a niedawno w odpowiedzi na skutki związane z zagrożeniami klimatycznymi przyjęła swoją pierwszą ogólnostanową politykę regulacji wód gruntowych. Aby poradzić sobie ze zmieniającymi się ekstremalnymi warunkami pogodowymi, opadaniem stanu wód i suszami zagrażającymi produkcji żywności, naukowcy poszukują nowych narzędzi i technologii, które pomogą w utrzymaniu zapasów wody.
Tak powstało m.in. najnowsze narzędzie dla farmerów – CropManage – które tworzy zalecenia nawodnienia i nawozu, dostosowane do danego terenu na podstawie codziennych danych zbieranych przez NASA. Testy wykonywane są na tzw. ,,America’s Salad Bowl”, obszarze środkowego wybrzeża Kalifornii, gdzie znajduje się popularna w USA farma Nature’s Rewards Farm.
„– Jeśli jadłeś dzisiaj owoce, warzywa lub orzechy, prawdopodobnie pochodziły one z farmy takiej jak Nature's Rewards Farm”, podkreślił nadzorujący produkcję Mark Mason na łamach „Sky Tech Daily”.
Mason nadzoruje farmę, obsługiwaną przez narzędzie CropManage. Dane i próbki gleby pozwalają na otrzymywanie stałych zaleceń co do metod nawodnienia i upraw i lepszą wydajność. Dzięki rozwojowi badań NASA nad nawodnieniem, rolnicy tacy jak Mark Mason i jego zespół w Nature's Reward mogą usunąć domysły z szacunków dotyczących nawadniania upraw i nawozów.
Naukowcy agencji kosmicznej wraz z uniwersytetami i innymi placówkami mają na celu dalsze badania i przekształcenia ich w informacje, które można wykorzystać w codziennym podejmowaniu decyzji, zwłaszcza w obliczu zmian klimatycznych, które niosą ogromną potrzebę monitorowania i utrzymywania zapasów wody. Jak stwierdzili: „pomagamy nadal produkować owoce i warzywa, które kochamy. Na cieplejszą i bardziej suchą przyszłość”.
/tekst: Nikol Gorelikowa/