Amerykański startup Eat Just słynie z wegańskiego zamiennika jajka – Just Egg. Chce również wprowadzić możliwość obejrzenia całego procesu produkcji mięsa, które można stworzyć jedynie z pojedynczej komórki, czyli bez zabijania żadnego zwierzęcia. Ta alternatywa ma taką samą wartość odżywczą jak zwykłe mięso, jednak mięso pochodzące od Eat Just jest wytwarzane z komórek mięśni zwierzęcych wyhodowanych w 1200-litrowym bioreaktorze, połączonych później ze składnikami roślinnymi. Aby rozpocząć proces, komórki można pobrać z biopsji żywych zwierząt, dlatego nie ma potrzeby zabijania ich w celu uzyskania produktu.
Według portalu VeganFirst, hodowla komórek zamiast hodowli zwierząt doprowadzi do eliminacji antybiotyków w mięsie oraz zmniejszy ryzyko zakażenia patogenami. "The Guardian" podkreśla, że mała skala obecnej produkcji mięsa hodowlanego wymaga stosunkowo dużego zużycia energii, a tym samym emisji dwutlenku węgla. Jednak po zwiększeniu skali producenci twierdzą, że będzie wytwarzać znacznie mniejszą emisję i zużywać znacznie mniej wody i ziemi niż konwencjonalne mięso. Uzyskanie zgody organów regulacyjnych w innych krajach, trudności w rozszerzaniu produkcji czy sama wysoka cena produktu to jedne z problemów, z którymi musi zmierzyć się marka. Według BBC News, zaproponowano, że wyhodowane w laboratorium nuggetsy z kurczaka na razie kosztować będą 50 dolarów za sztukę.
Dla amerykańskiego start-upu przejrzystość działań jest zresztą bardzo ważna.
„– "Możemy wyprodukować dziesiątki milionów kilogramów mięsa, ale to nie znaczy, że konsumenci będą je kupować. Musimy być jak najbardziej przekonujący. Oznacza to otwartość i całkowitą przejrzystość procesu produkcyjnego i jego przyczyn, a jednocześnie możliwość umożliwienia konsumentom samodzielnego poznania produktów”, powiedział "Forbesowi" Josh Tetrick, założyciel firmy.
Jak podaje "The Guardian", obecnie każdego dnia ubija się na mięso około 130 milionów kurczaków i 4 miliony świń. Spośród wszystkich ssaków na Ziemi 60% to zwierzęta gospodarskie, 36% to ludzie, a tylko 4% to zwierzęta dzikie. Obecnie na całym świecie łącznie ponad 20 firm prowadzi prace nad hodowlą mięsa w laboratoriach – zarówno wołowego, drobiowego, jak i z ryb. Według ostatniego raportu firmy AT Kearney, większość mięsa w 2040 roku nie będzie pochodzić od martwych zwierząt.