Superenzym pochodzi z bakterii, które w naturalny sposób rozwinęły zdolność przetwarzania plastiku. Powstał poprzez połączenie dwóch oddzielnych enzymów z bakterii odkrytej w 2016 roku na japońskim składowisku śmieci. Dwa lata później naukowcy z Uniwersytetu Portsmouth w Anglii oraz Narodowego Laboratorium Energii Odnawialnej Departamentu Energii w Stanach Zjednoczonych stworzyli zmutowaną wersję enzymu. Okazało się, że nowo powstała odmiana skutecznie rozbija plastik z politereftalanu etylenu (PET) powszechnie używanego do produkcji butelek. Wraz z kolejnymi badaniami udało się doprowadzić do tego, że superenzym działa sześć razy szybciej niż jego pierwotna wersja.
„– Kiedy połączyliśmy enzymy, nastąpił niesamowity wzrost ich aktywności. To dowód na to, że możemy wytwarzać coraz szybsze enzymy, które są bardziej przydatne w przemyśle. To także jedna z tych historii, że możemy uczyć się od natury, a następnie przenosić wnioski do laboratorium –”, powiedział profesor John McGeehan z University of Portsmouth, jak podaje „The Guardian”.