Advertisement

Pieczywo w Subway to nie chleb – tak orzekł sąd. Dlaczego?

05-10-2020
Pieczywo w Subway to nie chleb – tak orzekł sąd. Dlaczego?

Przeczytaj takze

Sieć Subway serwuje swoje kanapki w 110 krajach. Teraz sąd w Dublinie uznał, że te podawane w Irlandii nie mogą być uznawane za zrobione na pieczywie. Sprawa o klasyfikację pieczywa w Subway ciągnie się już od 14 lat. Początkowo, w 2006 roku, irlandzki sąd najniższej instancji nałożył na wyroby piekarnicze firmy podatek w wysokości 9,2%, ponieważ jego zdaniem pieczywo sieci nie mogło być uznane za podstawowy artykuł spożywczy, objęty zerową stawką VAT. Białe bułki, z których robi kanapki Bookfinder Ltd. (irlandzki franczyzobiorca amerykańskiego Subwaya), technicznie nie spełniają standardów wyznaczonych przez irlandzkie prawo, jak stwierdził Sąd Najwyższy.

Ile cukru ma pieczywo?

Skład pięciu sędziów orzekł, że pieczywo wykorzystywane w irlandzkich lokalach Subway znacznie wykracza poza definicję chleba, ponieważ jest za słodkie. Od 1972 roku graniczna zawartość cukru i tłuszczu w pieczywie określana jest na 2% wagi mąki użytej do zrobienia ciasta. Bułka w Subway zawiera 10% cukru.
Właściciele firmy nie zgadzali się z decyzją o podniesieniu podatku, kilkukrotnie się od niej odwołując – najpierw w Sądzie Apelacyjnym, a ostatnio w Sądzie Najwyższym, w którym padła ostateczna deklaracja. Wyraźnie uznano, że wyroby piekarnicze popularnej sieciówki nie mogą być uznane za podstawowy artykuł spożywczy. Teraz bułki z Subway będą podlegać oprocentowaniu w wysokości 13,5%, co dla firmy oznacza duży wzrost kosztów. To w końcu podstawowy składnik kanapek Subway, największej sieci restauracji na świecie.

Inne kontrowersje

To nie pierwszy raz, gdy są problemy z produktami Subway. W 2014 roku pod wpływem krążącej w sieci petycji internetowej firma musiała zrezygnować z dodawania do swoich bułek wybielającego i spulchniającego składnika zwanego azodikarbonamidem. W Stanach sieć wciąż korzysta z tego groźnego dla zdrowia dodatku, ale w Unii Europejskiej i Australii go zakazano. Azodikarbonamid jest wykorzystywany do produkcji skóry syntetycznej. Można go znaleźć w podeszwach butów, matach do jogi czy podkładach pod dywany.
/tekst: Julia Januszyk/
FacebookInstagramTikTokX
Advertisement